Daniel Fenstad hevder i Fosna-Folket at: «Det er sjelden at innbyggerne har fått så mange muligheter til å si sin mening og påvirke en sak som i spørsmålet om hva Indre Fosen kommune skal mene om videregående skole i Vanvikan».

Men «hva Indre Fosen Kommune skal mene om videregående i Vanvikan» har ikke vært tema på noe folkemøte, så vidt jeg vet. Dette spørsmålet hadde flertallet av politikere og den politiske ledelsen avgjort, og det har slett ikke blitt lagt opp til, eller åpna for, noen reell debatt om dette med innbyggerne.

Kan Fenstad vise til dato og agenda for et eneste åpent folkemøte der plassering av videregående har vært annonsert som tema?

Det ble arrangert 3 informasjonsmøter om videregående i Vanvikan for omtrent et år sida (altså lenge etter valget og sammenslåingsvedtaket), et for næringslivet, et for lag og foreninger, og et åpent folkemøte. Hovedfokus var på rapporten som nettopp var ferdig.

Jeg var tilstede på folkemøtet (det eneste jeg var invitert til), uttalte meg kritisk til en felles videregående i Vanvikan, og kom med motargumenter. Det var mange frammøtte, også fra Rissa og Stjørna, og flere i salen kom med kritiske spørsmål og motargumenter.

Jeg tror ikke Daniel Fenstad var til stede.

Fenstad viser også til folkeavstemninga om kommunesammenslåing. Men det var bare ei avstemning om kommunesammenslåing, det var ikke samtidig ei separat avstemning om hvor folk ønska videregående plassert. Folk fikk altså ikke anledning til å uttrykke sin mening om dette temaet den dagen. Mange kan ha ment at det var en dårlig ide å flytte videregående til Vanvikan, men likevel ment at det var en god ide å slå sammen kommunene. De kan ha ansett ulempene med en videregående i Vanvikan som ikke helt store nok til å få dem til å gå mot ei sammenslåing. Og noen kan ha tenkt at når dette blir utreda vil antakelig de store ulempene med Vanvikan komme tydelig fram, slik at dette alternativet blir skrinlagt.

At det ble flertall for sammenslåing i folkeavstemninga betyr ikke at innbyggerne vil ha videregående i Vanvikan.

Videregående var i liten grad tema i valgkampen. Ingen av de politiske partiene i Rissa antyda med et eneste ord i programmet at de gikk inn for en felles videregående i Vanvikan. Miljøpartiet, Sv og Pensjonistpartiet skrev i klartekst at de ville bevare videregående i Rissa.Vedtaket om sammenslåing ble ikke gjort av det nåværende kommunestyret, det ble gjort av de gamle kommunestyrene, etter valget, men før de nye trådte sammen. Vanlig demokratisk skikk er at det gamle organet ikke tar viktige avgjørelser etter at det nye er valgt. Har valgte man det motsatte.

Det nye som har begynt å gå opp for en del av oss de siste månedene er at det legges opp til at kommunen skal sponse fylkeskommunen med mange millioner, for å få realisert en skole i Vanvikan.Dette er det informert veldig dårlig om, vi har måttet mase for å få ting på bordet.

Det står ikke et ord om noe slikt i intensjonsavtalen.

Jeg er helt enig i at det er viktig å være bevisst på det politiske klimaet i kommunen. Det er viktig å få fram de ulike meningene og interessene, og diskutere disse åpent og ærlig. Nettopp derfor er det så synd at det i så stor grad har vært lagt lokk på denne saken, og at det har vært så dårlig klima for ulike meninger og åpen debatt.

Legger man lokk på kan det koke over til slutt.

Vegard Heide, Miljøpartiet De Grønne Indre Fosen