- Det er sjelden at innbyggerne har fått så mange muligheter til å si sin mening og påvirke en sak som i spørsmålet om hva Indre Fosen kommune skal mene om videregående skole i Vanvikan, påpeker han.

Intensjonsavtalen

Intensjonsavtalen om sammenslåing av Leksvik og Rissa kommuner ble fremforhandlet og vedtatt i første halvdel av 2015. I avtalen er det et eget punkt om videregående skole hvor det blant annet står følgende:

«I samarbeid med fylkeskommunene skal det utredes og arbeides for en felles videregående skole som legges til Vanvikan. Målet er at skolen blir så god at den også tiltrekker seg elever og lærere/kompetanse fra bl.a. Trondheim».

Selve avtalen ble i sin helhet presentert på Fosna-Folket.no den 9. mars 2015. I dekningen av sammenslåingen ble punktet om videregående skole i Vanvikan omtalt en rekke ganger.

Intensjonsavtalen lå til grunn da innbyggerne i Leksvik og Rissa skulle si ja eller nei til kommunesammenslåing i folkeavstemningen høsten 2015. I avstemningen sa et klart flertall av Rissa-innbyggerne ja. I sentrumskretsen i Rissa stemte rundt 70 prosent for sammenslåing. I Leksvik ble det dødt løp i folkeavstemningen, men politikerne vedtok likevel sammenslåingen i desember 2015.

Viser til folkemøter

Høyre-leder Fenstad, som selv er fra Råkvågen, mener innbyggerne i gamle Rissa kommune fikk usedvanlig gode muligheter til å si sin mening om ny videregående skole i Vanvikan før sammenslåingen med Leksvik ble bestemt. Han viser til at det ble avholdt ni folkemøter i Rissa kommune, og at to av disse gikk av stabelen i kantina på nettopp Rissa videregående skole.

«Blant flere saker, var videregående blant temaene. Daværende ordfører Ove Vollan var og har alltid vært krystallklar på at VGS i Vanvikan vil være en fordel også for gamle Rissa kommune. Dette ble tydelig kommunisert på møtene. Er ikke folkemøter med deltakelse av politisk og administrativ ledelse en god mulighet til å påvirke, vet ikke jeg», skriver Fenstad i en uttalelse.

Han mener dårlig oppmøte på folkemøtene kan være en av årsakene til at folk i Rissa ikke er godt nok kjent med videregående skole-saken. Høyre-politikeren påpeker at det på folkemøter i Rissa var kun 10-15 personer som møtte opp, mot rundt 70 fremmøtte i Råkvåg.

«En god tommelfingerregel er at om du vil påvirke noe, er det ofte best å oppsøke de fora der mulighet for påvirkning er størst. Da hjelper det ikke å klage i etterkant», mener Fenstad.

Han understreker videre at intensjonsavtalen, hvor videregående skole i Vanvikan var et sentralt punkt, dannet grunnlaget for folkeavstemningen hvor flertallet av innbyggerne i Rissa stemte ja til sammenslåingen.

- Over 70 prosent av innbyggerne i sentrumskretsen i Rissa stemte for sammenslåingen. Det må kunne sies å være en massiv tilslutning til intensjonsavtalen, kommenterer Fenstad.

Daniel Lyngseth Fenstad. Foto: Arkiv

Ny front

Først det siste året har motstanderne mot ny felles videregående skole i Vanvikan for alvor trådt frem i den offentlige samfunnsdebatten. Siden juni i fjor har flere representanter fra næringslivet i Rissa stått frem og frontet at Indre Fosens fremtidige videregående skole bør ligge i Rissa. I kommunestyret har blant andre Vegard Heide (MDG) tatt til orde for dette, mens det soleklare flertallet av politikerne fortsatt går for ny skole i Vanvikan. Nylig startet Ivar Rostad en Facebook-gruppe som skal jobbe for en fremtidig videregående skole i Rissa. Gruppen er nå endret til en Facebook-side som bærer navnet «videregående i sentrum».

«Politikerne i Indre Fosen har gjort en hestehandel som kan medføre at Rissa videregående skole flyttes fra kommunens sentrum i Rissa til Vanvikan», heter det på Facebook-siden.

Maner til folkeskikk

Høyre-politiker Fenstad ønsker å imøtegå alle påstander om hestehandel og dårlig informasjon. Han reagerer blant annet på noen av ytringene som kom på Facebook-gruppen «videregående i sentrum» forrige uke.

«Norge er et demokratisk samfunn, og ytringsfriheten er en av våre viktigste rettigheter. Samtidig synes jeg det er defensivt og lite ambisiøst å ikke forvente mer enn at ytringene oppfyller et minimum av anstendighet. Vi har alle et ansvar for å føre et anstendig og respektfullt ordskifte. Det ansvaret synes jeg ikke alle har tatt nok innover seg i denne saken, da rådmann og politikere anklages for å være uhederlige og bryte med folkeskikk og god demokratisk ånd», skriver Høyre-politiker Fenstad.

Forrige uke vedtok kommunestyret i Indre Fosen med stort flertall en liste på 12 punkt hvor det bekreftes at politikerne vil ha den nye videregående skolen i Vanvikan. Fylkestinget i Trøndelag tar den endelige avgjørelsen i saken i april.

Forventer respekt

Høyre-leder Fenstad mener det er viktig at innbyggerne i Indre Fosen er rause med hverandre.

- Det er viktig at alle som uttaler seg i samfunnsdebatten i Indre Fosen er bevisste på hvordan dette vil prege det totale klimaet i kommunen. Vi har alle sammen ansvar for å finne gode løsninger, og vi må være bevisste på å gi og ta. Om ikke vil det skape et vanskelig politisk klima, mener han.

- Er dere politikere litt vel hårsåre overfor dem som ikke er enige med dere i saken om ny videregående skole?

- Nei, det vil jeg ikke si. Men det kan hende vi må ta innover oss at vi som politikere har et ansvar for å forklare bakgrunnen for avgjørelser vi tar. Hvorfor vi ønsker dette. Det kan tenkes at vi ikke har fått fram det godt nok. Politikerne er valgt av folket, men samtidig har jeg en forventning om at innbyggerne også har respekt for politikerne.

- Intensjonsavtalen mellom Leksvik og Rissa ble vedtatt i 2015. Hvorfor tror du det er først nå at motstanderne av videregående i Vanvikan for alvor melder seg?

- Nå nærmer det seg en avgjørelse, og det kan jo være at det først er nå at folk har fått opp øynene for hva som er i ferd med å skje. Det er imidlertid vanskelig for meg å synse om dette. Jeg ønsker egentlig ikke det, svarer Fenstad.

Derfor Vanvikan

Høyre-lederen er i likhet med det store flertallet i kommunestyret i Indre Fosen for ny videregående skole i Vanvikan. Men hvorfor?

- Fordi Vanvikan er det beste alternativet. Det ligger midt i Indre Fosen og vil ha potensial til å tiltrekke seg elever fra hele kommunen, både fra gamle Rissa og Leksvik. Vi ser i dag at vi har et stort uutnyttet elevpotensial i Indre Fosen. Videregående skole er dessuten nedfelt i intensjonsavtalen, men isolert sett er ikke det nok. Fylket har imidlertid vært tydelig på at det kun blir én videregående skole i Indre Fosen. For å kunne rekruttere lærere fra Trondheim, vil Vanvikan også være det beste alternativet, mener han.

- Politisk selvmord

Ivar Rostad, som jobber for å bevare videregående-skolen i Rissa, er ikke enig i at folk i Rissa var godt nok opplyst om ny videregående i Vanvikan.

- Det er riktig at det har vært tungt å skape engasjement i Rissa, og folk har kanskje sovet i timen. Jeg har ikke noe problem med å innrømme at jeg burde ha våknet og sett dette tidligere. Likevel deler jeg ikke oppfatningen om at folk i Rissa var godt nok opplyst om saken.

- Vi må huske at Rissa og Leksvik har hatt to vidt forskjellige situasjoner. I Leksvik var videregående skole i Vanvikan en vinnersak. For Leksvik-politikerne var det all grunn til å snakke om dette som en viktig forutsetning for at folk skulle stemme ja til sammenslåingen. I Rissa var det stikk motsatt. Å legge ned Rissa videregående og flytte den til Vanvikan var en tapersak. Det var ingen parti som i valgkampen i 2015 sto og frontet flytting av videregående fra Rissa til Vanvikan. Det ville vært et politisk selvmord. Politikerne snakket om intensjonsavtalen, men ikke like mye om innholdet, sier han.

Rostad mener at dårlig oppmøte på folkemøter i Rissa kan henge sammen med en generell agenda for møtene.

- Dersom agendaen hadde vært «ja eller nei til nedleggelse av Rissa videregående skole» ville engasjementet vært et annet?

- Ja, svarer han.

Ivar Rostad mener Indre Fosens nye videregående bør ligge i Rissa. Foto: Privat

- Rissa taper

Rostad synes man må tåle at engasjementet kommer sent i en så viktig sak.

- Det må man forvente. Man har gjort en avtale, men nå blir konsekvensene avdekket. Bygda Rissa taper på alle punkter. Dette er starten på en fragmentering av sentrum som kommunen ikke er tjent med.

- Det har blitt avholdt flere folkemøter. Intensjonsavtalen har vært kjent i tre år, og den dannet også grunnlaget for folkeavstemningen hvor rundt 70 prosent av innbyggerne i sentrumskretsen i Rissa stemte ja. Hva burde vært gjort annerledes?

- Man burde ha snakket mer åpenlyst om elefanten i rommet. Hovedingrediensen i sammenslåingen for Rissas del er at videregående flyttes til Vanvikan, mener Rostad.

- Hva er den viktigste årsaken til at du er motstander av ny videregående skole i Vanvikan?

- Dersom man summerer alle goder og onder av plasseringer her eller der, så er Vanvikan dårligere både skolefaglig og samfunnsfaglig. Økonomisk er det katastrofalt mye dårligere, sier Rostad og viser til at kommunen blant annet må bruke millioner på skoletomt samt gjenkjøp av dagens Rissa og Leksvik videregående skole.

- Dessuten er det våre skattepenger som brukes på fylket også. Skal man bruke hundrevis av millioner på en skole vi ikke trenger, spør Rostad.

Rissværingen mener det er avgjørende å opprettholde et sterkt sentrum i Rissa.

- Vi trenger et sentrum i Rissa med funksjoner som virker sammen og hvor vi kan utvikle kommunen i fremtida mot resten av Fosen og Trøndelag for øvrig. Den muligheten mister vi dersom videregående forsvinner. Om det ikke blir videregående i Rissa, blir det heller ikke svømmehall der. Argumentasjonen vil da bli at svømmehallen må til Vanvikan siden videregående også er der. Tapet for Rissa vil bli stort om vi mister videregående, mener Rostad.