Formannskapet i Bjugn ønsker å utrede muligheten for å selge «energiaksjene» i TrønderEnergi AS og FosenKraft AS. Inntektene skal finansiere et forbedret tjenestetilbud innen skole, barnehage og helse i kommunen.

Tillitsvalgte og ansatte i FosenKraft har liten forståelse for at politikerne ønsker å ofre arbeidsplassen deres for et annet gode.

– Det virker som TrønderEnergi legger press på kommunen. Det virker som et strategisk valgt tidspunkt. Bjugn kommune er sårbare nå, og står utsatt til for å gjøre en bommert, sier de tillitsvalgte i FosenKraft AS.

Opplyse og opponere

– Vi må opplyse innbyggerne og politikerne om hva FosenKraft betyr for lokalsamfunnet, i tillegg til inntekter, arbeidsplasser, utbytte, sponsing og dugnad. Vi sponser alt fra små datapartyer til store anlegg. Det henger et FosenKraft-skilt på nesten ethvert idrettsanlegg, sier Arnt Joar Lien, tillitsvalgt og ansatt i FosenKraft Installasjon.

Bjugn kommune ønsker å selge sine aksjer i TrønderEnergi, estimert til 350 millioner kroner, men har, ifølge ordfører Ogne Undertun, ikke lykkes i å finne kjøpere. Dermed ser det ut til at TrønderEnergi er eneste mulige kjøper, men dette under forutsetning av at Bjugn kommunes aksjepost i FosenKraft - estimert til 100 millioner kroner - blir med på kjøpet.

– Hvis Bjugn kommune selger sin eierpost til TrønderEnergi, så skjer det ikke at FosenKraft opprettholdes som i dag. Se bare på Selbu energiverk, som har gjennomgått en lignende prosess, der det er igjen fire ansatte i dag, sier de tillitsvalgte.

FosenKraft har i dag 84 ansatt - 14 av dem er lærlinger. Foto: Erik Eikebrokk

De tillitsvalgte har vært med på lignende runder tidligere, og opplever det som nå skjer i Bjugn-politikken som hastverksarbeid.

– Da det ble gjort en lignende utredning i 2001, hadde de jobbet med saken i to år. Det var en god utredning. De rekker ikke å få til en tilsvarende god utredning denne gangen, på noen få uker, selv om det helt sikkert er gjort arbeid i forkant allerede.

I dag har FosenKraft AS 84 ansatte, hvor 14 av disse er lærlinger. Konsernet består av Fosenkraft Energi AS, Fosenkraft Installasjon AS, Fosenkraft Eiendom AS og Fosen Nett AS, og har kontorer i Botngård sentrum.

– FosenKraft er en viktig brikke i å beholde elektrolinja på Fosen videregående skole. Det er mye som kommer til å forsvinne fra Botngård sentrum hvis FosenKraft forsvinner. Det finnes ingen andre slike jobber på Fosen eller andre stolper å klatre opp i, så hvis FosenKraft forsvinner, så forsvinner energimontørene fra Fosen, sier Morten Sandmo, energimontør i FosenNett AS.

Store uløste oppgaver

Onsdag fortalte ordfører i Bjugn kommune, Ogne Undertun, om bakgrunnen for at formannskapet ønsker å utrede et mulig salg av aksjeporteføljen til en verdi av kanskje så mye som 450 millioner kroner.

– Vi har tre store uløste oppgaver i Bjugn kommune. Vi har en Botngård skole som er sprengt på kapasitet. Barnehagekapasiteten er sprengt, og vi har et ferdig planlagt byggetrinn på helsesenteret som vi ikke har hatt råd til å gjennomføre, sa Undertun.

– Alternativene er å realisere noe av verdi eller å ta opp enda mer lån, men jeg har lyst til å si at det er vanskelig å se for seg hvordan vi skal finansiere dette uten et eventuelt salg av aksjer. Da blir det fort en ny diskusjon om eiendomsskatt, sa Undertun.

De tillitsvalgte liker ikke måten ordføreren setter grupper og sterke følelser i lokalsamfunnet opp mot hverandre.

– Kommunen har havnet på Robek-lista, og så skal de selge den arbeidsplassen som gir dem stor årlig fortjeneste, sånn at kommunen sitter igjen med enda flere kommunale bygg uten inntekter. Jeg forstår det ikke. Det må finnes andre alternativer.

Få kjøpere

Ifølge ordføreren finnes det ikke andre kjøpere til aksjeposten i TrønderEnergi, som er den posten kommunen opprinnelig ønsket å selge (vedtatt i 2017, journ. anm.). Den uttalelsen fnyser de tillitsvalgte ved FosenKraft av.

– Klart det finnes andre kjøpere, men det tilbudet som Bjugn kommune har fått av TrønderEnergi, er sannsynligvis så høyt og overpriset at kommunen ikke ønsker å selge til andre interessenter for en billigere penge, tror de tillitsvalgte.

– Vi håpet at vi skulle finne kjøpere til aksjene i TrønderEnergi, og det har vi fortsatt ikke gitt opp. Det vi ser er at det er flere selgere av TrønderEnergi-aksjer, og flere som vil selge hele sin eierpost, men at det er vanskelig å få solgt. Det er den erkjennelsen som kanskje tvinger oss til å ta en revurdering. Det er kun TrønderEnergi som er aktuell kjøper av disse aksjene, sier Undertun.

– At de vurderer å selge oss sier litt om hvor bra bedriften gjør det og hvor mye vi er verdt. Samtidig er det dumt at vi år etter år må bruke tid og ressurser på å overbevise eierne om hvor bra de har det med å ha oss her, sier Lien.

FosenKraft har kontorer i Botngård sentrum. Foto: Erik Eikebrokk

– Et valg for evig tid

Det er Ørland (40 prosent), Bjugn (40 prosent) og Indre Fosen (20 prosent), tidligere Rissa, som eier FosenKraft AS. De tillitsvalgte legger ikke skjul på at de frykter at TrønderEnergis mulige oppkjøp av Bjugns eierpost i FosenKraft er ledd i en større plan om å kjøpe opp hele selskapet.

En kompleks aksjonæravtale gjør at øvrige eiere har forkjøpsrett når andre eiere ønsker å selge sine aksjer. Skulle TrønderEnergi nå lykkes i å kjøpe Bjugn sin aksjepost, vil de stå i pole position hvis noen av de andre eierne, ved en senere anledning, skulle ønske å selge; og med det oppnå aksjemajoritet i FosenKraft AS.

– Dette er et valg for evig tid som ikke er reversibelt. Ansatte er redde for arbeidsplassen sin. De forstår ikke hvorfor kommunen ønsker å selge unna. Verken Ørland kommune eller FosenKraft har midler til å kjøpe Bjugn sine aksjer, sier Unni Eide, som er hovedtillitsvalgt og ansatt i FosenKraft Energi AS.

De tillitsvalgte bekrefter at det eksisterer en intensjonsavtale mellom Indre Fosen (tidligere Rissa) kommune og FosenKraft om en overtagelse av førstnevntes eierpost i FosenKraft AS.

– Det er gjort vedtak både i generalforsamlingen til FosenKraft AS og i kommunestyret i Indre Fosen/Rissa kommune på dette. Overtagelsen skulle vært gjennomført før nyttår, men transaksjonen ble visstnok utsatt på grunn av kommunesammenslåingen, men det er kun snakk om formaliteter.

At det foreligger en oppkjøpsstrategi nekter kommunikasjonsdirektør i TrønderEnergi AS, Bengt Eidem, for.

– Nei, vi har ingen slik plan, og vil heller ikke ta et slikt initiativ. Men det er mange diskusjoner om kjøp og samarbeid i energinæringa nå, over hele Norge. Og skulle eierne i FosenKraft ønske å diskutere ulike alternativer med oss, så er de selvsagt velkommen til det, sier Eidem, til Fosna-Folket.

Ogne Undertun er ordfører i Bjugn kommune. Foto: Erik Eikebrokk

Opp til kommunepolitikerne

Uten reell styremakt setter tillitsvalgte og ansatte nå sin lit til kommunepolitikerne.

– Vår makt er opplysning. Vi må skape en opposisjon mot politikerne. Jeg tror ikke de er klar over hvilken verdi det er vi har her, og hva det er FosenKraft bidrar til. FosenKraft har doblet omsetning og effektivisert tjenestene de siste årene, og har intensjoner om å bli billigste strømleverandør i 2018. TrønderEnergi ligger an til stigning i nettleien, sier de tillitsvalgte.

Onsdag skrev Fosna-Folket om skøytetrener Anne Gerben Wind, som drømmer om å stå med en fosning i OL om åtte eller tolv år.

– Hva tror politikerne skjer med for eksempel isen i Fosenhallen hvis FosenKraft forsvinner? Hvor har Bjugn tenkt å finne kulde til isproduksjon hvis fjernvarmepumpa til FosenKraft slås av? Det blir ingen OL-løpere fra Fosen uten is i Fosenhallen. Dét kan være én indirekte konsekvens av et salg, sier Sandmo.

De tillitsvalgte tror et eventuelt salg av FosenKraft vil gå utover alle serviceområder; responstid, nettkvalitet, service, velvilje og pris.

– Jeg er stolt av arbeidsplassen min, og jeg vil ikke være ansatt i TrønderEnergi som en utskutt satelitt, sier Lien.

– Dolket i ryggen

De tillitsvalgte liker ikke måten arbeidsplassen blir behandlet på av kommunen.

– Vi føler oss litt svikta, på et vis.

– Dolket i ryggen...

– Men vi har tro på at politikerne tar til fornuft. Vi appellererer til hvert enkelt medlem i kommunestyret. De kan ikke sove i timen nå.

Kommunestyret i Bjugn skal behandle saken torsdag 15. februar.