Det finnes ikke noe godt norsk ord for mexican standoff. Derfor passer det utmerket å illustrere det engelske uttrykket med Runa Grydelands og Mads Haugseths innsats i det 49. verdensmesterskapet i bueskyting.

373 skyttere fra 58 nasjoner deltok i mesterskapet som ble arrangert fra 15. oktober til 22. oktober på ridearenaen Campo Marte, i Mexico by.

To fosninger

For Norge deltok fem utøvere, og to av dem var fra Fosen; Runa Grydeland og Mads Haugseth fra IL Yrjar. Begge konkurrerte i compound, som er én av to disipliner i bueskyting. Den andre er recurve. Hovedforskjellen på de to disiplinene er buen.

For de norske startet mesterskapet mandag 16. oktober med rankingskyting. Rankingskytingen legger grunnlaget for det som skjer videre.

- I innledende skyting skjøt vi begge opp mot der vi har ligget hele sesongen, sier Grydeland til Fosna-Folket.

Grydeland skjøt 685 poeng, noe som holdt til 31. plass, mens Haugseths 698 holdt til 40. plass. Deretter var begge klare for sluttspillet, der utøverne skyter mot hverandre i dueller. Én går videre, én ryker ut, til det til slutt står igjen én vinner i hver klasse - verdensmesterne.

Mads Haugseth endte på 17. plass i verdensmesterskapet som ble arrangert i Mexico by. Foto: worldarchery.org

Mexican standoff

Onsdag var det klart duell og elimineringsskyting for de to bueskytterne fra IL Yrjar. Én mot én møtte utøverne hverandre. Vinneren avanserte, taperen var ute. Grydeland hadde walk-over i første runde, mens Haugseth møtte tsjekkeren Vladimir Brada i sin første duell.

Haugseth bommet på bare fire blinker, og skjøt knallsterke 146 poeng, av 150 mulige. Brada skjøt 134. I andre elimineringsrunde ventet Joannes Poulsen fra Færøyene. Nok en gang leverte Haugseth varene. 147 poeng denne gang, mot færøyingen.

- Solid skyting, skrev Norges Bueskytterforbund på sine hjemmesider.

Dermed var Haugseth klar for 1/16-finale. Samtidig skjøt Grydeland sin første elimineringsduell mot amerikanske Lexi Keller. Yrjar-skytteren leverte blinkskudd på Robin Hood-nivå.

- Her ble det ikke spart på poengene, Runa skjøt hele 147 poeng mot 140 på Keller, skriver bueskytterforbundet.

Tøff motstand

I tredje runde ventet tøff motstand for Grydeland. Belgiske Sarah Prieels skjøt nest beste poengsum i den innledende rankingrunden.

Prieels skjøt full pott og 30 poeng i den første av matchens fem serier, mens Grydeland skjøt bare 27. Den differansen klarte fosningen aldri å hente inn. Grydeland skjøt full pott i to av de fire neste seriene, men belgieren holdt hodet kaldt, siktet presist, og hennes 147 poeng var til slutt nok til å sende Grydaland ut av mesterskapet.

- Nivået på årets VM var skyhøyt. Vi gjorde vårt beste forholdene tatt i betraktning. VM var veldig sent i år og det har vært vanskelig å få nok trening i Norge på grunn av kaldt og dårlig vær ute, sier Grydaland.

God skyting

Mesterskapet stoppet også for Mads Haugseth. I tredje runde ventet indiske Abhisek Verma.

- Alt har en ende. Tross god skyting fra Mads, forholdene tatt i betraktning, ble det seier med 148-146 til Verma, skriver bueskytterforbundet.

Duellantene skjøt helt likt i de tre første seriene, men inderen tok frem det ypperste da det skulle avgjøres. Nordmannen greide ikke å matche motstanderens to siste perfekte serier.

Dermed endte både Grydeland og Haugseth på delt 17. plass i verdensmesterskapet.

- Vi skulle begge ønsket vi hadde havnet lengre opp på lista, men er okey fornøyde med skytingen og plasseringen. Vi er én erfaring rikere til neste konkurranse, sier Grydeland.

Lagskyting

Sammen med Njål Åmås deltok Grydeland også i lagskytingen i compound. Her skjøt utøverne seks serier hver, med 350 poeng som maksimal poengsum for den enkelte. Grydeland skjøt 340, mens Åmås skjøt 345.

Det var ikke nok til å bli blant de 16 beste, og ta seg videre til matchskytingen. Dermed ble det 20. plass for duoen.

- Resultatene fra dette mesterskapet viser at det skytes godt av de norske utøverne, men nivået har etter hvert blitt så høyt at en virkelig må ha dagen for å kunne henge med i svingene. Og dette gjelder ikke bare de norske, for flere av favorittene falt av etter hvert som finalene rullet av sted. Bare tiden vil vise hvordan vi klarer å møte denne nivåhevningen fra år til år, oppsummerer bueskytterforbundet.