- Til sammen i Ørland, Bjugn, Åfjord og Rissa er det 40 konfirmanter hos oss. Det er rekord. I år skal alle konfirmantene være bøssebærere i årets TV-aksjon, som har fokus på utdanning for barn rammet av konflikt. 40 konfirmanter stiller som bøssebærere over hele Fosen, og vil gå roder sammen med voksen som alle andre under 15, sier Gunn Berit Tangen, leder i Human-etisk forbund på Fosen.

Stor andel

Tangen har regnet seg frem til at 28 prosent av konfirmantkullet på Ørlandet og 23 prosent i Bjugn har valgt humanistisk konfirmasjon i regi av Human-etisk forbund.

- Vi synes selvfølgelig det er flott at en stor del av kullet velger oss. I år har vi lagt opp kursprogrammet for humanistisk konfirmasjon litt annerledes enn tidligere år, forteller Tangen.

22. oktober skal alle konfirmantene være bøssebærere for årets TV-aksjon i sin egen kommune.

- Røde kors arrangerer i år ikke rollespillet På flukt, som vi har brukt i kursprogrammet i mange år. Rollespillet skal oppdateres, så da har vi funnet andre spennende aktiviteter.

Propaganda

I stedet drar konfirmantene i år blant annet til Justismuseet i Trondheim som har utstillingen «Propaganda» på programmet. Den tar for seg propagandaplakatene til det norske nazistpartiet Nasjonal samling fra oppstarten i 1933 til slutten av andre verdenskrig i 1945.

- En av de røde trådene i humanismen er å opparbeide kritisk tenking. Vi utsettes alle for utrolig mye informasjon. Hva skal vi tro på, hva skal vi ikke tro? Hva er viktig, og hva er ikke viktig? Dette er viktig spørsmål vi alle må ta stilling til, sier Tangen.

Deretter skal konfirmantene besøke Amnesty i Trondheim med å ha fokus på ytringsfrihet.

- Det er komplementært. Hva er det lov å si? Hva er det greit å si? Det handler også om friheten til å holde kjeft noen ganger, fortsetter hun.

Voksen

I dag er det rundt 90 000 medlemmer av Human-etisk forbund på landsbasis, deriblant 250 medlemmer på Fosen.

Over 11.000 ungdom er meldt på humanistisk konfirmasjon, som tilsvarer 18 prosent av de som blir 15 i 2018.

- Tidligere het humanistisk konfirmasjon borgerlig konfirmasjon. Grunntanken i humanisme er en virkelighetsforståelse og etikk som er basert på menneskelig fornuft, vitenskap og rasjonalitet, og medmenneskelighet, sier Tangen.

- Målet for humanistisk konfirmasjon er å gi unge evne til selvstendig tenking og å ta etiske valg utfra selvinnsikt og evnen til å reflektere og tenke selv. Det er spennende at rekordmange av Fosens ungdom vil utforske disse temaene sammen med oss, sier Gunn Berit Tangen.