- Samarbeidsklimaet i dag er ikke det beste. Jeg mener vi bør stå sammen og slutte å krangle videre, sier Håkan Berdahl (H) i Åfjord.

Smutthull for tvang

Onsdag ble det kjent at stortingsflertallet vil slå sammen Ørland og Bjugn med tvang. Regjeringen og støttepartiene ser for seg fire kommuner på Fosen hvor også Åfjord og Roan gjennomfører sin vedtatte sammenslåing. Indre Fosen får fortsette sin prosess i fred, og Osen får stå alene inntil videre.

Imidlertid er det lagt opp til et smutthull for å unngå tvang: At Fosen-kommunene frivillig kommer med forslag om en større kommune som inkluderer minimum Roan og Ørland.

Uenig

Stortingsrepresentant André N. Skjelstad (V) oppfordret onsdag til at Åfjord og Roan, og Ørland og Bjugn finner sammen til å danne en storkommune. Stortingsflertallet er imidlertid ikke innstilt på å bruke tvang for å få til en slik storkommune.

Fungerende ordfører i Åfjord, Jon Husdal (Sp), gikk onsdag hardt ut mot bruken av tvang – og slo samtidig fast at han ikke ønsker en konstellasjon hvor Ørland er med.

Opposisjonsleder Håkan Berdahl (H) er imidlertid av en annen oppfatning.

Ingen skal stå utenfor

- Jeg har ikke lyst til å kommentere Husdals uttalelser, det får stå for hans regning. Men jeg mener hele Fosen bør samles til én kommune. Vi skal ikke utelukke enkelte kommuner fra å være med, sier Berdahl.

Han viser til at kommunene på Fosen har fått i oppgave fra statsråd Jan Tore Sanner (H) å gå sammen med Fylkesmannen og Kommunal- og moderniseringsdepartementet om å få fram et «kunnskapsgrunnlag om vilkår, potensiale og tidshorisont» for Fosen kommune.

Virker fjernt

Utredningen skal være klar før påske, men per nå synes tanken om én kommune på Fosen å være langt fremme i tid.

Særlig Rissa og Leksvik, som danner Indre Fosen kommune fra 2018, har vært avventende til ideen om én kommune på Fosen allerede fra 2020. I Bjugn fattet politikerne nylig vedtak om å legge Fosen kommune på is, og Ørland-ordføreren har vært tydelig på at de føler seg tryggere på en sammenslåing med Bjugn enn med hele Fosen. I Osen og Roan har ikke Fosen kommune blitt diskutert politisk foreløpig.

Kostbare prosesser

- Er det ikke urealistisk å håpe på én Fosen-kommune nå?

- Alle ordførere er enige i at Fosen en gang i framtida kan bli én kommune, men de fleste mener det er for tidlig i 2020. Hensynet til Indre Fosen og deres arbeid med kommunereformen veier tungt sies det, men må vi ta hensyn til det? Må vi vente til 2024 eller ennå lenger med totalt sammenslåing? Kan vi ikke heller bruke den kunnskapen Rissa og Leksvik har tilegnet seg i det videre arbeidet med å slå sammen Fosen, så slipper vi kostbare sammenslåingsprosesser, spør Berdahl.

Skorter på vilje

- Nå er det bare Åfjord som er klart positive til én kommune på Fosen?

- Det er kun vilje det står på fra resten av kommunene, mener Berdahl.

Han har ikke tro på at vil være enklere å samle «kun» Roan, Åfjord, Bjugn og Ørland til en storkommune.

- Vi har prøvd å samle fire kommuner og fem kommuner tidligere uten å lykkes. Det har vært vanskelig å få til, sier Berdahl.

Tre «kommunesenter»

Ifølge Berdahl var det den gang et ønske fra Osen og Roan om at Åfjord måtte være kommunesenter, noe verken Bjugn eller Ørland var enige i.

- Det var ett av punktene som gjorde at det ikke fungerte. Men hvis hele Fosen blir samlet er ikke kommunesenter så nøye lenger. Det er klart at kommunesenteret ikke bør være på en ytterkant, så Ørland, Roan og Osen er utelukket i så måte. Men Fosen kommune vil uansett få tre hovedpunkter: Åfjord, Rissa og Brekstad. I tillegg må en opprettholde visse funksjoner også i de andre kommunene, sier Berdahl.

Uheldig med mellomløsninger

Han mener mellomløsninger som deler inn Fosen i flere enheter er uheldig.

- Da tenker jeg blant annet på hensynet til de ansatte i kommunene på Fosen og investeringer som blir stående på vent. En trenger forutsigbarhet rundt ansatte og framtidige investeringer.

Berdahl er også bekymret for samarbeidsordningene som Fosen-kommunene har i dag, eksempelvis innen helse, barnevern og IKT.

- Vi har signaler på at det kan bli noen splittelser i disse samarbeidene, særlig hvis Fosen blir inndelt i tre kommuner. Da vil enkelte kommuner føle seg så pass store at de vil trekke seg ut av samarbeid, sier han.

Optimist

Alle ordførerne på Fosen skal samles i Fosen regionråd i begynnelsen av mars. Her håper Berdahl at Fosen kommune får en sjanse.

- Fosen som én kommune vil bli en stor og sterk regionkommune i det nye Trøndelag, som vil gi de beste tjenestene til sine innbyggere.

- Alle må samles og diskutere veien videre ut fra signalene fra statsråden. Jeg er bestandig optimist, det må en være, sier han.