I det som har vært langt fra ideelle klimatiske forhold har Puschmann i den siste tida dokumenter endringer i kulturlandskap på Tarva og Seterdalene i Budalen. Disse to stedene er blant de 22 områdene i Norge med statusen «utvalgt kulturlandskap i jordbruket».

Foredraget til Puschmann var dedikert til den personen som hjalp ham forrige gang han var på vitjing på øygruppa. Kristin Standahl døde av kreft i 2011.

Skolemesteren

På Tarva har han denne gangen hatt med seg en engasjert, informert og ikke minst kunnskapsrik hjelpesmann. Den pensjonerte læreren Reidar Holden kjenner sitt barndoms øyrike ut og inn. Han har både bidratt med å finne bilder fra tidligere tider, samt at han har bidratt med sine egne bilder. Disse er ifølge naturgeografen av god kvalitet. Holden var sjølsagt med da foredraget ble holdt. Både Pushmann og Holden fikk blomster av Laila Marie Sorte fra Fylkesmannens avdeling for landbruk og bygdeutvikling etter foredraget.

Barndommens dal

Puschmann har reist rundt i landet og dokumentert norske kulturlandskap gjennom flere år. Under foredraget ble hans landskapsbilder presentert sammen med bildene til landskapsfotografene Axel Lindahl og Anders Beer Wilse. Disse to reiste mye rundt i Norge på 1800- og 1900-tallet og fotograferte norske natur- og kulturlandskap.

På Tarva hadde Puschmann og Holden alliert seg med lokale og funnet motiver fra fortida som var gjenskapt i vår tid. Det var særlig sitkagranas inntog som har satt sitt preg på Tarva, men også de mange krigsminnene.

Vi vil komme nærmere tilbake til Oskar Puschmann og Reidar Holden i papiravisa.