– Statsbudsjettet er ganske som forventet. Den økonomiske veksten gjenspeiles i at det brukes mindre skattepenger, samtidig satses det fortsatt på vekstfremmende skattelettelser og fortsatt satsing på kunnskap, samferdsel, helse og velferd i kommunene, sier Torhild Aarbergsbotten, gruppeleder Sør-Trøndelag Høyre, til Fosna-Folket.

Vinneren er Ørland

Aarbergsbotten mener at investeringene på vel 1,6 milliarder kroner - i forbindelse med de nye kampflyene - bidrar til stor verdiskapning i regionen, og er med på å gjøre Ørland den store vinneren innenfor forsvarsbudsjettet.

– Økningen i luftforsvarets budsjett for å få en god overgang fra F-16 til F-35, og en økning av aktivitet med de nye kampflyene, viser dette. Veksten som kampflybasen medfører gjenspeiles også i at Bjugn og Ørland er blant vinnerne i Trøndelag hva gjelder vekst i frie inntekter fra 2017 - 2018.

Både Ørland og Bjugn kommuner lå over landsgjennomsnittet. Mens Bjugn kommune er «best i fylket», med 3,7 prosent, er det i Ørland, regnet fra anslag på regnskap for 2017,  en nominell vekst i frie inntekter på 3,0 prosent.

– Bjugn og Ørland har hatt en god vekst i folketallet sammenlignet med mange andre kommuner i Trøndelag. Det betyr økte overføringer til kommunene. Den økte innflyttingen kommer som følge av at flere får seg arbeid i regionen, og kampflybasen med aktiviteten rundt den har bidratt stort til flere arbeidsplasser.

Aktivitet og utvikling

For å få en «smidig overgang» fra F-15- til F-35-flyene, foreslår regjeringen å øke Luftforsvarets budsjett med 347 millioner kroner.

– Investeringer på Fosen på flere milliarder (kampflybase, vindkraftutbygging), gir aktivitet og utvikling. Økningen i statsbudsjettet på Forsvar er et direkte eksempel på at det satses på forsvar, og at vi er heldige å ta en stor del i den satsingen. Det viser også investeringene både i og utenfor kampflybasen i Ørland. Økt aktivitet gir verdifull utvikling av samfunnet med de ringvirkninger som følger av de direkte investeringer fra Forsvaret.

– Statsbudsjettet viser med tydelighet at det satses på utvikling, og at det går godt på Fosen og i Trøndelag for tiden.