– Dette er jo kjempestas. Det vi har søkt om er penger til drift og vedlikehold av det nye bygget vi åpnet i juni. Det er en prioritert søknad fra Museene i Sør-Trøndelag (MiST), som vi er en del av. Og da er det kjempestas at departementet ser at det er behov for ekstra penger for å vedlikeholde og drifte bygget på en god måte fremover, sier museumsdirektør Magnus Skoglund, til Fosna-Folket.

Ifølge Skoglund skal beløpet komme publikum til gode, og ett av målene for museet er å holde helårsåpent.

– I utgangspunktet skal dette være nok til å holde museet åpent helt året. Det har vært litt av målet også. Å gå fra å kun å være åpen på sommeren til å være åpent hele året.

Millionsøknad

I søknaden som Kystens arv leverte sammen med MiST, ble det søkt om nøyaktig én million.

– Vi fikk akkurat det vi søkte om. Det er veldig bra.

Formidlingsbygget sett fra Prestelva. Foto: Eggen Arkitekter AS

Skoglund tok over direktørjobben etter Bernt Brevik i fjor høst, og har, ifølge ham selv, vært med på «sjarmøretappen» når det gjelder prosessen med å planlegge, bygge og sluttføre nybygget til Museet Kystens Arv. Nybygget åpnet torsdag 22. juni i 2017 samtidig som at museet ble re-åpnet.

– Det er jo en litt ny hverdag for oss med et så teknisk krevende bygg. Og det er mye som må gjøres for å fininnstille anlegget og forbedre opplevelsene for publikum.

I forbindelse med spelet «Den siste viking» hadde museet besøk av kulturminister Linda Hofstad Helleland. Skoglund forteller at ministeren var «kjempeimponert over bygget.»

– Kulturdepartementet har fulgt med veldig bra i forbindelse med nybygginga. Det har ikke vært noen tvil fra deres side om at vi skulle få penger.

Fjær i hatten

Museumsdirektøren sier at det i hovedsak er tre punkter millionbeløpet skal brukes til.

– Det vi begynner med er å få på plass ny hovedutstilling, som forhåpentligvis er klar i løpet av neste år. I tillegg jobber vi med å selge inn byggets fasiliteter til kurs-, konferanse-, og møtevirksomhet. I tillegg skal vi få kontroll over og finjustere alt det tekniske.

Det er, ifølge Skoglund, ingen automatikk i at alle nye bygg får sine forvaltningskostander dekket.

– Dette er en veldig bra dag for Kystens arv, midt på høsten. Kjempeartig! Det er så bra at så mange ser at det vi holder på med er spennende, og ønsker å støtte det. Det er en kjempefjær i hatten for museet, og for det arbeidet de ansatte ved museet har lagt ned over veldig lang tid.

Magnus Skoglund ble ansatt som ny museumsdirektør høsten 2016. Foto: Sigrun Overland

Lagseier

Før Skoglund overtok roret på høsten i 2016, hadde ildsjeler jobbet hardt i mange år med å få finansieringen på plass fra både stat, fylke og kommune. Den nye sjefen benytter anledningen til å takke for innsatsen som er lagt ned.

– Dette er en skikkelig lagseier, kan man vel si. Her er det mange som har jobbet i mange år. Dette er overhodet ikke min fortjeneste.