- Ørland blir den største flystasjonen i Luftforsvaret. Man må innom Ørland for å gjøre karriere i Luftforsvaret i fremtiden, sier stabssjef i Luftforsvaret, Aage Lyder Longva til Fosna-Folket.

Den gradvise opptrappingen av aktiviteten på Ørland flystasjon kommer til å fortsette i takt med at Norge får levert nye F-35 kampfly i mange år fremover.

Longva sier samfunnet rundt flystasjonen er en nøkkel for å redusere andelen pendlere på sikt.

Utvikling

Som stabssjef er Longva i dag nestkommanderende i Luftforsvaret, og har et klart ansvar for å tenke på helheten i Luftforsvaret. Frem til før sommeren var han stasjonssjef ved Ørland flystasjon, og kjenner derfor Ørlandet og samfunnet rundt meget godt.

- De siste årene har vi sagt at man må forvente at mange pendler til flystasjonen til å begynne med. Det er naturlig å regne med at det blir slik, sier Longva.

Han understreker at utviklingen på flystasjonen vil gjøre Ørland til et attraktivt arbeidssted for de som ønsker en karriere i Luftforsvaret.

- Vi skal utvikle baseforsvaret og luftvernkapasiteter fra Ørlandet samtidig som det er på Ørlandet F-35 har hovedsete, sier stabssjefen.

- Ørland må man innom.

Forsvarsboliger

Selv pendlet Longva i årene han hadde arbeidssted på Ørlandet.

- Etterhvert kan vi regne med at flere kommer til å etablere seg på Ørlandet, i alle fall i en periode når de har arbeidssted her, sier han.

- Forsvarsbygg skal anskaffe forsvarsboliger. Det gjør at man vil ha et helt annet tilbud om boliger til folk som kommer. Det er først med et godt tilbud av forsvarsboliger man kan regne med at mange velger ikke å pendle, sier stabssjefen.

I slutten av 2016 gikk Forsvarsbygg ut i boligmarkedet i området rundt Ørlandet for å leie inntil 200 boliger til bruk for forsvarsansatte i området rundt flystasjonen. De skisserte leieavtaler i størrelsesorden 20 år.

I slutten av september i år besluttet Forsvarsbygg å tildele en kontrakt på en markedsanalyse av boliger i Ørland og Bjugn kommuner til Prognosesenteret AS etter en anbudskonkurranse på prosjektet.

Samfunnet

Longva sier det også vil være viktig at det er mulig å pendle ut fra Ørlandet for å jobbe for at flere skal bosette seg på Ørlandet i forbindelse med arbeid på flystasjonen.

- Det er viktig å få på plass tilbud som flyruta til Fly Viking så folk kan bo en plass og reise ut enkelt, sier han.

- Samfunnet på Ørlandet er i rask utvikling. Raskere hurtigbåter, veibygging, tunnelprosjekter - alt av den typen prosjekt er bra for basen. Det er viktig for flystasjonen at Ørlandet er attraktivt og i utvikling. Det er det, sier Longva.