Fredag bekreftet som kjent Olje- og energidepartementet konsesjonene for fire vindkraftverk og en 420 kV kraftlinje på Fosen, i tillegg til utbygginger i Snillfjord og på Frøya. Hvor mange vindmøller som eventuelt realiseres er ennå uvisst, men kan komme opp i over 400. Lederen i Fosen Naturvernforening  mener vedtaket er basert på feil premisser, og aldri burde vært gjort. Nå håper han så lite av planene som mulig blir realisert.

Eksport

– Konsekvensene av vedtaket er enorme. Dette er det største inngrepet i Fosen-naturen noensinne. Å sette opp hundrevis av vindmøller vil gjøre Fosen mindre attraktiv. Det gjelder både for fastboende og potensielle besøkende og innflyttere. Man ødelegger store deler av naturen for all framtid. Det er svært skuffende, sier Magnar Østerås. Han mener utbyggingene også må ses i sammenheng med omfanget av fiskeoppdrett langs kysten, samt utbygginga av Ørland hovedflystasjon. De samlede konsekvensene for kystnaturen er ifølge Østerås uakseptable.

Rissværingen mener det nylige vedtaket har skjedd på feil premisser. Blant annet mener han at kraftunderskuddet i Midt-Norge fremstilles som større enn det er.  Han påpeker også at strømprisen har falt de siste årene, samtidig som at kostnadene med prosjektene har økt.

– Dette er en utbygging først og fremst for krafteksport. Det er beklagelig at den markedsliberalistiske tankegangen styrer. Det skjer på bekostning av verdifull og omfattende kystnatur, fortsetter Østerås.

Avventer

Fosen Naturvernforening har kjempet for å gjøre Storheia til kystnasjonalpark. Det blir mindre trolig med fredagens nyhet. Østerås beklager at kystfjellheimen fra Vikna til Frøya kan bli preget av vindmøller. Han tror samtidig at vedtaket vil få politiske konsekvenser.

– Dette understreker at Senterpartiet er lite opptatt av naturvern. Jeg er også skuffet over at Sosialistisk Venstreparti ikke har hatt mer innflytelse. Jeg tror overkjøringa av naturvernet vil få konsekvenser ved valget, mener Østerås.

Tapt

Nå avventer Østerås mandagens detaljer om konsesjonene. Østerås håper og tror at de gis med begrensninger.

– Jeg er spent på vilkårene i konsesjonene, som jeg håper blir så begrenset som mulig. Men vedtaket om godkjenninger er dessverre allerede gjort. Den som vil ha uberørt natur har tapt i denne saken. Den flotte villmarka på Fosen bidrar til trivsel og bolyst. At store deler av naturen raseres er naturlig nok svært ødeleggende, avslutter Magnar Østerås i Fosen Naturvernforening.

LES MER: Borten Moe til Fosna-Folket: - På mandag blir det fest!

LES MER: Sier trolig ja til utbygging

LES MER: - Et være eller ikke være for Roan

LES MER: Borten Moe kommer med svar

Magnar Østerås er skuffet over fredagens vindkraft-nyhet. Foto: Arkiv