Sarepta Energi AS har søkt om utbygging av Sørmarkfjellet og Roan vindparker. I tillegg har man allerede fått konsesjon på Harbakfjellet. Nå ser man fram til vedtaket fra Olje- og energidepartementet. Daglig leder Inger Marie Malvik har stor tro på at konsesjonene på vindkraft på Fosen blir opprettholdt.

Utforming

– Alt tyder på at vedtaket blir positivt. Det har vært jobbet med denne saken svært lenge. I tillegg har vi hatt jevnlig dialog med departementet, med tanke på tekniske løsninger. Det gjelder helt inntil det siste. Spørsmålet er nok heller hvordan utforminga av konsesjonene blir. Vi er spente på eventuelle endringer i vilkårene, sier Malvik til Fosna-Folket. Blant annet har man ikke fått til noen avtale med reineierne. Malvik sier dette blir ett av flere tema som må følges opp med tanke på utbygging. Det jobbes også med fullt trykk for å avklare alle spørsmål omkring lønnsomhet og finansiering.

– Det er ingen grunn til å legge skjul på at dette er krevende. Vi snakker om investeringer i størrelsesorden 10 milliarder norske kroner bare for Sarepta.  I disse vurderingene er rammevilkårene avgjørende. Sertifikatordningen må fungere. Også øvrige rammevilkår som for eksempel selskapsskatt og avskrivninger må være konkurransedyktige, sammenlignet med Sverige, fortsetter Malvik.

Kraftlinje

Vindkraftverkene på Fosen er avhengige av god nettilførsel. Statnett har planlagt en kraftlinje mellom Namsos og Storheia, samt mellom Snillfjord og Trollheimen. Disse kan stå ferdig i 2018 og 2019, såfremt konsesjon blir gitt i år. Statnett vil i så fall starte bygginga av linja i 2015. For at prosjektene skal være lønnsomme, er de avhengige av å få elsertifikater i det felles norsk-svenske sertifikatmarkedet. Prisen for sertifikatene har ligget mellom 15 og 20 per kilowattime. De står dermed for en betydelig del av vindkraftverkenes samlede inntekter. Hvis kraftverkene derimot ikke settes i drift innen utgangen av 2020, får de ikke elsertifikatinntekter.

Avgjørende

Ola Borten Moe har tidligere antydet sterkt at kraftlinja mellom Storheia og Trollheimen blir klassifisert som sentralnett. Da vil staten ta regninga for nettutbygginga, i stedet for vindkraftselskapene. Sarepta Energi er spent på om statsråden følger opp i praksis.

– Jeg leste uttalelsene til Borten Moe, fra da han besøkte Åfjord i fjor. At kraftlinja blir del av sentralnettet er avgjørende for prosjektene. Vi er derfor spente på om det blir slik i praksis. Det er noe vi ser fram til på mandag. Det er godt at utbygginga endelig kan avklares. Ventetida har utvilsomt vært lang, avslutter Inger Marie Malvik i Sarepta Energi. Selskapet ble for øvrig etablert i 2004, og er et samarbeid mellom NTE og TrønderEnergi.

FAKTA OM ELSERTIFIKATER: Disse er en økonomisk støtteordning som gjør det mer lønnsomt å investere i kraftproduksjon basert på fornybare energikilder (som vann, vind, sol og bioenergi). Ordningen er regulert i Lov om elsertifikater, etter hvor mye strøm de produserer.

Kraftverk som omfattes av ordningen får elsertifikater etter hvor mye strøm de produserer.

Kraftleverandører og visse strømbrukere blir pålagt å kjøpe elsertifikater for en nærmere angitt andel av strømmen de leverer eller bruker.

Strømkundene finansierer ordningen ved at kostnadene til kjøp av elsertifikater legges på strømregningen. Kilde: NVE

LES MER: Borten Moe kommer med svar

LES MER: - Et være eller ikke være