- Noen av trærne fjernes. I går fikk vi skriftlig på plass avtale om at vi får lage 50 parkeringsplasser på den andre siden av veien. Grøntarealet vi står på blir parkering. Det kommer en «kiss and ride»- løsning der folk får sluppet av og plukket opp passasjerer, sier eiendomsutvikler Tore Sem i Ørland kommune.

Tirsdag og onsdag var tre Fly Viking-topper på besøk på Ørlandet for å se hvordan arbeidet før oppstart av flyruta går.

De lot seg imponere.

Filosofi

Mandag lander det første Fly Viking-flyet på Ørlandet og flyruta er i gang.

- Vi har jobbet i team sammen med kommunen. Jan (Kristensen, flygesjef) og Espen (Trollvik, security-sjef) har jobbet tett sammen med Tor Sakariassen og Tore Sem i Ørland kommune siden vi fikk på plass avtalen om oppstart, forteller salgs- og markedssjef i Fly Viking, Kristine Jørstad Boch.

- I Ørland kommune har vi funnet en samarbeidspartner som har mye samme filosofi som oss. Det er veldig tydelig at de kjenner luftfart fra innsiden gjennom å ha vært eier i et flyselskap, fortsetter hun.

Oppgradering

Tidligere denne uka skrev Fosna-Folket om arbeidet med å utvide den sivile flyterminalen med seks brakker for å få plass til en ankomsttall. Onsdag var storparten av bygningsmassen på plass og arbeidet med å klargjøre kontorplass og ankomsthall i full gang.

- Denne veggen var ikke her i går. Den veggen der borte blir tatt ned før mandag og slusen for passasjerer fra ankomst til ankomsthall går denne veien, sier rådgiver Tor Sakariassen mens han viser hvordan arbeidet med ny terminal tar form.

- Dere jobber raskt frem mot målet. Her venter ikke ting lenge, bemerker security-sjef Espen Trollvik i Fly Viking.

Byggingsarbeidet pågår for fullt. Foto: Jakob Ellingsen

Tre crew

Representantene for flyselskapet meddeler at det vil være tre flycrew på Ørlandet til en hver tid, og at en tekniker skal på plass på den sivile lufthavnen.

- Fordelen med å starte opp en ny rute der terminalen og alt blir nytt er at vi får mulighet til å tilpasse litt etter våre konkrete behov. Det er fantastisk, sier Boch.

Jagerfly går inn for landing og oppmerksomheten til gjestene flyttes over på to F-16 som flyr fra nord inn for landing. Det første flyet flyr over, og det andre går inn for landing.

- Det er spennende alt det som skjer på hele Fosen, ikke bare på Ørlandet for tiden. Dette er et veldig interessant område som er på vei opp og frem. Jeg føler litt at det er den samme stemningen som da jeg var politiker i Hammerfest og Olje- og gassindustrien kom til byen, sier salgs- og markedssjefen.

- Vi ser spenningen, utviklingen, forventningen og all jobben som ligger bak. Dette ser lovende ut både for Fosen og for Fly Viking, fortsetter Boch.

Før helga var del av adkomsthallen kontor. Det er ikke lenger tilfelle, men ytterligere dekontorifisering gjenstår. Foto: Jakob Ellingsen

Standing

For et flyselskap er det spennende med et samfunn som har et tett forhold til luftfart.

- Flystasjonen gjør at fly har god standing hos folket. Vi ser på responsen hos de som er innom nettsidene våre og som bestiller billetter at tilbudet vårt virker å treffe folk, sier Boch.

Air Norway har som forventet meldt at deres flyaktivitet opphører. I praksis legger Ørland kommune ned sitt eget flyselskap til fordel for Fly Viking.

- Det er en stor tillitserklæring. Kommunen er blitt kjent med Fly Viking og har tro på prosjektet vi har. Vår oppgave nå er å bli enda bedre kjent med passasjerene. Vi vil fly dit folk vil og når de vil til en pris de kan betale, sier hun.

Charter

Markedssjefen understreker at de kan justere på flyrutene etter passasjerenes behov. Planen kan være et større tilbud dersom det er etterspørsel. Hun beskriver salget av flybilletter før mandagens første tur på ruten som lovende.

- Jeg gleder meg veldig og er spent på å snakke med folk på mandag. Aktører fra Oslo kommer for å besøke Ørlandet og se mulighetene og treffe kommunen. Andre gjester kommer også, sier Boch.

Hun forteller at det vil være mulig å chartre fly fra Ørlandet dersom man har behov for å ta med seg bedriften eller et idrettslag på tur.

- Vi er virkelig stolt av å komme hit. Vi har mye erfaring med å starte opp på nye flyplasser, men har aldri fått en velkomst som denne, sier salgs- og markedssjef i Fly Viking, Kristine Jørstad Boch.

F-16 overflyving tar oppmerskomheten fra fotografen. Foto: Jakob Ellingsen