En 36 meter høy mast skal sørge for fjerde generasjons mobildekning i deler av Bjugn kommune.

– Jeg har testet ut hele strekningen sammen med min mor. Jeg opplevde ingen signalforstyrrelser på veien. Tidligere var det bare to strekninger man i det hele tatt fikk signal på, sier snorklipper - og ordfører i Bjugn kommune - Ogne Undertun.

Det er i området ved Setertjønna, Dragavatnet, Dragaheia, Liaheia og fylkevei 721 fra Liavatnet til Jøvassheia og Jøvatnet til Kamfjellet, at dekningsområdet nå skal være kraftig utbedret.

Rådmann i Bjugn kommune, Emil Raaen, prosjektleder i Trøndelag fylkeskommune, Pål Magnar Dahlø, prosjektleder i Bjugn kommune, Grethe Jøssund, ordfører i Bjugn kommune, snorklipper Ogne Undertun, nestleder i hovedutvalget transport, Karin Bjørkhaug, og direktør Telenor mobile access, Thomas Nore. Dekningskoordinator i Telenor, Pål Henrik Lukashaugen, var også til stede. Foto: Erik Eikebrokk

«Monstermast»

Med mast, kraftfremføring, hytte, basestasjonsutstyr og teknologi koster hele investeringen, som er et samarbeidsprosjekt mellom Bjugn kommune, Trøndelag fylkeskommune og Telenor, i overkant av to millioner kroner.

– Planen er å overdra eierskapet til teleselskaper etter hvert, sier prosjektleder i Trøndelag fylkeskommune, Pål Magnar Dahlø.

At fylkeskommunen har vært involvert fra starten av har, ifølge Dahlø, gjort samarbeid og avtaleinngåelse med aktører og underleverandører lettere. Det er Trøndelag fylkeskommune som har satt opp masta, og Telenor som har bygd mobilnettet.

– Det har vært besparende at fylkeskommunen har sørget for alle avtaler. Nå kan teleoperatøren bare skru opp elektronikken og trykke på bryteren, så er det klart til bruk, sier Dahlø.

Mobilmasta er én av mange for å bedre mobildekningen i hele Trøndelag fylke.

Hytta ble fraktet opp i sin helhet med helikopter, ferdig innredet. Foto: Binto AS/Trøndelag Fylkeskommune

Fløyet opp med helikopter

Delene til den himmelhøye masta som står på det høyeste punktet i området - på Jøvassheia - ble fløyet opp med helikopter, og har vært i drift siden 24. januar. Abonnenter kan allerede merke effekten.

– Folk forventer å streame Netflix og YouTube når de går på fjelltur, sier Telenor-direktør Thomas Nore.

– God mobildekning er viktig der det bor færre folk og det er dårlig infrastruktur, sier Karin Bjørkhaug, som er nestleder i hovedutvalget transport i Trøndelag fylkeskommune.

God og stabil mobildekning er i dag en forutsetning for at blant annet offentlige tjenester fungerer.

– Det er ingenting av digitale tjenester som fungerer hvis ikke dekning ligger i bunn. Så mobildekning må det være, sier Nore.

– Betydningen av dekning er kjempestor. Behovet i dag er det samme i både bygd og by. Det er så mange i dag som er avhengig av å ha god dekning hvis det skulle skje noe, sier Bjørkhaug.

Mobilmasta har vært i drift siden 24. januar 2018. Foto: Erik Eikebrokk

Fjerde generasjons dekning

Og med ny mast på plass skal det bli fart på sakene, lover Nore.

– Facebook går veldig tregt med 2G-hastighet, men litt raskere med 3G. Med 4G kommer det til å gå kjempefort.

Ifølget Nore øker nordmenns databruk med femti prosent hvert år. Nettilgang er også viktig for økt bolyst.

– Tilgang til digitale tjenester er en forutsetning for at folk orker å bo et sted, sier Telenor-direktøren.

Det er ikke nødvendigvis alle mobilbrukere som kommer til å merke noen forskjell om de ferdes i akkurat dette området. Det kan både ha å gjøre med hvilket abonnement brukeren har, samt mobiltelefonens alder.

– Det er verdt å presisere at for å merke effekten av bedre mobildekning, så trenger man en mobiltelefon som støtter 4G. Med en gammel telefon vil man ikke merke noen forskjell, så det kan være at noen må bytte, sier dekningskoordinator i Telenor, Pål Lukashagen.

– Jeg har fått noen telefoner fra abonnenter om at jeg måtte komme og rive ned den nye masta, for den hadde ingen effekt. Men vedkommende hadde en gammel telefon da, humrer Dahlø.

De tre aktørene har alle bidratt med midler til prosjektet, og lover abonnenter med egnet mobiltelefon og abonnement kortere oppstartstid for telefonsamtaler, bedre kvalitet og stabilitet på samtaler, krystallklar lyd, og raskere datatjenester.