Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for fjerde kvartal i 2017 viser at det er totalt 8 518 private bredbåndsabonnenter på Fosen.

Det er, naturlig nok, i Indre Fosen kommune, at det bor flest abonnenter, med 3 110, men det er ikke i Fosens nyeste kommune at dekningsgraden per innbygger er høyest.

Det er heller ikke her det går raskest unna, ifølge Fosna-Folkets beregninger.

Størst dekningsgrad

Høyest dekningsgrad er det i Roan kommune, der 37,08 prosent av innbyggerne har et bredbåndsabonnement.

Merk: Det prosentvise tallet er i virkeligheten langt høyere, etter som Fosna-Folket har valgt å bruke antall innbyggere i kommunen som divisor (deletall) for å regne ut forholdet mellom kommunene. En helt korrekt måte å foreta divisjonen på ville vært å dele antall abonnenter på antall husstander i den enkelte kommune.

Den nest høyeste dekningsgraden finner vi i Ørland kommune (36,99 prosent), der det er til sammen 1 976 bredbåndsabonnement fordelt på 5 342 innbyggere.

I Bjugn kommune er det totalt 1 615 bredbåndsabonnement. Det gir et sammenligningstall på 33,22 prosent. Nabokommunen Åfjord kan skryte av 1 137 bredbåndsabonnement, og 34,81 prosent.

Medianhastighet etter private bredbånd, etter fylke (fjerde kvartal). Foto: Statistisk sentralbyrå

Lengst nord på halvøya bodde det i fjerde kvartal 963 innbyggere i Osen kommune. Blant disse finnes 327 bredbåndsabonnement, som gir et sammenligningstall på 33,96 prosent.

I Indre Fosen kommune har 3 110 husstander bredbåndstilknytning.

For hele Fosen samlet er 8 518 husstander tilknyttet internett via bredbånd. Gjennomsnittsverdien for alle Fosen-kommuner blir dermed 33,44 prosent (denne prosenten viser altså ikke hvor mange innbyggere som har privat bredbåndstilgang, men brukes som et forholdstall for å sammenligne kommunene).

Den raskeste internett-kommunen

For å finne ut av hvilken Fosen-kommune som samlet sett kan skryte av våre den med raskest internett, er det brukt en lignende matematisk operasjon.

SSB har talt opp alle abonnenter i den enkelte kommune, og gruppert dem i kategorier basert på oppnådde bredbåndshastigheter; for eksempel hastigheter på mellom 4 og 8 Mbit/s, mellom 8 og 16 Mbit/s og helt opp til 512 Mbit/s, som er den raskeste hastigheten som er oppgitt i resultatene.

Basert på disse tallene har Fosna-Folket vektet tallene slik at de blir sammenlignbare, og funnet ut at den Fosen-kommunen med raskest bredbåndshastighet er Ørland kommune.

Dernest følger Åfjord, Roan, Osen, Bjugn og Indre Fosen kommuner.

Tallene inkluderer bare private bredbåndsabonnement, og ikke mobilabonnenter.

Norge

SSB sin undersøkelse viser også at sammenlignet med for ett år siden har medianhastigheten for private bredbåndsabonnenter i Norge økt med 56 prosent.

Antall private bredbåndsabonnenter har oversteget to millioner i løpet av det siste året.

Akershus er det fylket i Norge med raskest samlet bredbåndshastighet (utregnet etter median). I Oppland og Finnmark går det tregest. Trøndelag fylke ligger i følge landsoversikten på øvre halvdel, med en medianverdi på mellom 42 og 49,9 Mbit/s.