- Du må være dødsinteressert skal du orke å holde på. Vi jobber utenom gården begge to, og da må den andre parten tolerere at det kan bli lange kvelder. Det er en familie oppi dette også, sier Jørgen Rødsjø og tenker på kona Oda og barna Ella og Nicolai.

Utvider for andre gang

Familien Rødsjø driver med ammekyr. For tre år siden restaurerte og bygde de på fjøset, og nå er nok en utvidelse på gang.

- Vi skal bygge på en ammekuavdeling på 300 kvadratmeter, og når den er ferdig vil vi ha plass til 45 årskyr. Jeg skal gjøre det meste av byggearbeidet selv, men betongarbeidet er satt bort. Kostnadsoverslaget er på 1,8 millioner kroner, og når nybygget er ferdig har jeg et fjøs på 750 kvadratmeter. Jeg synes egentlig det er litt synd at man må bli så stor for å kunne drive gård, men slik er det blitt, sier Rødsjø som i tillegg til fjøsbygging også driver med nydyrking.

Han håper å flytte inn i nyfjøset til jul hvis alt går etter planen.

Ammekufjøs

Martin Finli, som driver gård bare noen få kilometer unna Rødsjøs bruk, skal også bygge ammekufjøs som han håper er innflyttingsklart tidlig på vinteren i 2018.

- Jeg skal bygge et helt nytt fjøs med en grunnflate på 600 kvadratmeter med plass til 30 kyr pluss påsett. Kostnadsoverslaget er på 4,5 millioner. Mye av arbeidet skal jeg gjøre selv, men blant annet grunnarbeidet skal jeg sette bort, sier Finli som arbeider som snekker til daglig.

Bygger for neste generasjon

Finlis nærmeste naboer er Bjørg og Ditlev Alseth, og de driver med melkeproduksjon.

- Vi skal bygge på det fjøset vi har i dag med 600 kvadratmeter. Det blir en ny melkekuavdeling med plass til robot. Det blir ungdommen som overtar drifta om noen år, og de vil ha melkerobot, sier Bjørg Alseth.

Nyfjøset til Alseth har et kostnadsoverslag på sju millioner kroner, og skal være innflytningsklart i løpet av høsten.

- Vi skal ha fokus på den daglige drifta på gården, og vi skal flytte inn i nyfjøset til høsten. Derfor har vi valgt å sette bort det meste av byggearbeidet, forklarer hun.

- Glimrende at de satser

Tore Solli i Indre Fosen Utvikling liker det som skjer på fjøsbyggerfronten i Skaugdalen og på Bergmyran.

- Det som er bra, er at det er unge folk som satser, og at de har med seg den eldre generasjonen. Det er store summer det dreier seg om, men det er godt gjennomarbeidete driftsplaner de har lagt fram. Fra kommunens side synes vi det er glimrende at de satser. Dette handler om å ta i bruk ressurser i grendene. Her er det tre brukere som bygger fjøs på en strekning på bare fem kilometer. De skaper verdier som kommer hele samfunnet til gode, sier Solli.

Finansiering

Innovasjon Norge er tungt inne når det gjelder finansiering. Samlet tilskudd fra Innovasjon Norge til de tre fjøsbyggerne er på om lag 2,4 millioner kroner.

- Jeg vil skryte av Indre Fosen Utvikling for at de fikk Innovasjon Norge med ut til oss slik at vi fikk legge fram planene våre overfor dem. Det var svært viktig, sier Rødsjø.

Banklån er også en del av finansieringen for å få regnestykket til å gå opp.

- Lokale banker er, har vært, og vil være viktige samarbeidspartnere for landbruket, slår Solli fast.

Positiv utvikling

Solli mener å spore en viss optimisme innen landbruket i Indre Fosen.

- Det er en del nybygging både i Rissa og Leksvik, og det er topp. Landbruksnæringa i Indre Fosen kommune er preget av høy kompetanse, og dette har vært en nøkkel for den innovasjonen og omstillingen vi ser nå. Generelt har jordbruket siden 1990-tallet og fram til i dag vist en vedvarende høg produktivitetsvekst. Denne veksten har vært høyere enn i de fleste bransjer, og på samme nivå som oljebransjen, sier Solli.

Han mener sterke produsentmiljø og vitale faglag har bidratt til å forsterke den positive utviklingen i Indre Fosen.

- Rissa, Leksvik og Verrabotn vil samlet bli en betydelig landbrukskommune med en variert landbruksproduksjon og bruksstruktur. Sammen med de øvrige Fosen-kommunene er vi et landbruksmessig tyngdepunkt i Trøndelag, slår Solli fast.

En ny generasjon

Å drive gård er ikke noen ni til fire-jobb. Arbeidsmengden er stor, og ansvaret er ikke mindre. Da er det greit å vite at noen ønsker å overta både arbeid og ansvar når tiden er inne.

- Som gårdbrukere med husdyr må vi være på 24/7. Og en ting er sikkert: Vi hadde ikke gått i gang med fjøsbygging nå hvis vi ikke hadde visst at noen ville ta over drifta etter oss, slår Bjørg Alseth fast.