Han tok over hjemgården etter sine foreldre i 2011. Da startet han opp med 50 vinterfôra sauer. I nyfjøset er det plass til 300.

Lang tenketid, kort byggetid

- Jeg gikk og tenkte på nyfjøs i mange år, og jeg har reist rundt og sett på mange sauefjøs. I mai 2016 startet jeg bygginga, og i oktober var fjøset klart til innflytting, sier Kristoffer Moan.

Nyfjøset har en grunnflate på 500 kvadratmeter, og han har lagt ned en ikke ubetydelig egeninnsats for å få fjøset ferdig.

Sauebonden foran nyfjøset.

- Jeg har bygd en to meter høg fraukjeller, og det har jeg gjort med tanke på at den kan brukes hvis det blir til at jeg på et senere tidspunkt bygger ammekufjøs. Da kan jeg pumpe frau dit. Men jeg gjorde en liten tabbe da jeg bygde den slik at den ikke ble helt tett. Da ble det ekstraarbeid med tetting etterpå, forteller han.

- Bygget er levert komplett fra Møretre. Jeg valgte isolert tak, og det er jeg glad for. Fra syllstokken ble lagt til alle takstolene var på plass tok det to og en halv dag. Knarrhult har levert golv, innredning, sorteringsanlegg og rullende fôrbrett. Og så har jeg 100 vatningspunkt i bingene. Rørleggerarbeidet har Halgeir Kruksve arbeidet dugnad med, sier sauebonden.

Lettvint

Det rullende fôrbrettet har forenklet arbeidet i fjøset dramatisk.

- Nå kan jeg fôre 300 sauer på 10-15 minutter hvis alt går greit. Det stor forskjell på tidsbruken nå og slik det var i gammelfjøset. Nyfjøset er et lettvint fjøs å drive. Det er ikke noe slit lenger, sier han.

Men litt ekstraarbeid har det blitt i det nye fjøset.

- Det er plastgolv i bingene, og da slites klauvene mindre enn hva de ville ha gjort på et metallgolv. Derfor har jeg vært nødt til å kjøpe klauvboks slik at jeg kan skjære klauvene på de sauene hvor det er nødvendig, sier han.

To lammeperioder

I disse dager er det full aktivitet i fjøset. Det er midt i lamminga, og 280 søyer av rasen Norsk kvit sau (NKS) holder sauebonden og hans hjelpere våken dag og natt.

- Jeg har delt lamminga i to perioder. Først lammer 50 søyer, og så er det tre ukers pause før resten kommer. De som lammer først flytter jeg over til gammelfjøset slik at det blir bedre plass her når den siste puljen lammer. Det er ikke sikkert jeg kjører dette opplegget neste år, sier han.

God hjelp i fjøset

Med et snitt på om lag to lam per søye blir det mye å følge med på under lamminga.  Til å hjelpe til i fjøset de hektiske ukene lamminga står på har han Marit Rønning.

- Hun tar ut sommerferie fra sin ordinære jobb for å hjelpe til her. Det er imponerende, synes jeg. Hun er flink, og jeg er svær glad for å ha henne her, sier Moan.

Det er lyst og trivelig i det nye fjøset.

Moan har gått fra 50 sauer i 2011 til nærmere 300 hundre nå. Det har han erfart er litt for rask økning.

- Det blir for mange problemsauer med en slik rask økning, så til høsten er det en del som skal utrangeres.

- Angrer ikke

Kristoffer Moan er utdannet politi, og han har arbeidet i forsvaret. Han har også en fortid som skismører på langrennslandslaget. Nå er han sikker på at han har kommet inn på riktig spor.

Cola og Farris er nødvendig når man venter på lam som skal bli født, mener Kristoffer Moan.

- Jeg angrer ikke en dag på at jeg overtok gården og satset for fult på sauer og nybygg. Det er mye idealisme oppi dette her, og hvis man har tanker om at noen skal overta gården en gang, må man legge til rette for det, sier sauebonden i Leksvik.

Nå er han spent på hvordan beitesesongen blir. Om ikke mange ukene skal nærmere 900 sauer og lam på utmarksbeite. I fjor opplevde sauebøndene i Leksvik store tap til rovdyr.