Hun er frustrert over at folk ikke tar vare på kattene sine, og forteller at dette er et stadig økende problem.

- Dumping

- Siden april måned har det vært mye dumping, katter som tydelig har hatt en eier. Det har vært mye for oss alle, både her og hos damene i Ørland og Bjugn. Det er et stort problem å finne fosterhjem, så kattene ender ofte opp hos oss, forklarer Terning.

Normalt sett prøver den frivillige organisasjonen Katter i hjertet å samle inn penger til veterinær og andre utgifter ved å holde loppemarked og annet, men i år har det vært så mye innfanging av katter at det ikke har vært tid til det, ifølge Terning.

Hege Terning har selv mange katter i forsterhjem. Foto: Miriam Sandum Næss

- Vi har søkt om støtte både fra Ørland og Bjugn kommune, og nå også Roan kommune. Dette er et stort problem, og hvis vi ikke har gjort det vi gjør, hva ville skjedd da? Det ville blitt en kostnad for kommunene, men de gjør ikke noe med det. Henvendelsene er det vi som får, ikke kommunene. Derfor tilbyr vi oss å ta jobben, men vi er avhengige av støtte for å kunne klare å gjøre det, sier hun.

- Dyrevelferden brutt for lengst

Det er umulig å telle hvor mange katter organisasjonen har tatt inn, forteller Terning.

- Vi har tatt inn 300 katter på tre år, pluss en del kattekolonier i flere Fosenkommuner. Det er umulig å ha oversikt over antall. Dyrevelferden er for lengst brutt i disse tilfellene. Kattene har med seg sykdom som ringorm, og her hjemme har jeg fortsatt tilfeller av ringorm, lenge etter at jeg trodde den var borte. Vi håper at kommunene vil gjøre noe med dette. Det blir faktisk et helseproblem, sier hun.

Folk må koste på seg å kastrere kattene sine dersom de ønsker å ha en musefanger i hus, mener hun. Fellene fylles fort opp av katter og kattunger som er utmagret.

- De ser ikke ut, de er fulle av flått, øremidd og sår, sier Terning.

Må avlives

Mange er så syke at de må avlives, og for de engasjerte damene i organisasjonen blir det mang ei natt med lite søvn for å tvangsfore kattunger som ikke har energi til å spise selv.

- Vi har adoptert bort mange katter i år, og det er veldig bra at folk gjør det i stedet for å skaffe seg ei gratis katt som kanskje ikke har fått noen oppfølging av dyrlege, de er ofte fulle av øremidd. Kattene vi adopterer bort har fått alle behandlingene de trenger, forteller Terning.

Hun forteller at organisasjonen får støtte fra Felleskjøpet og Dr. Clauders i form av fôrprøver, og de får også litt fisk fra Krifo. Privatpersoner har også bidratt i form av økonomisk støtte,og Terning anslår at organisasjonen har brukt rundt 180 000 kroner på veterinærutgifter. Nå før vinteren setter inn, håper organisasjonen at de skal klare å ta unna en del av kattene, men det er ifølge Terning vanskelig å få bukt med problemet, og kattekolonier finnes det dessverre i mange av kommunene på Fosen.

- Føder én etter én

- I et av fosterhjemmene så er det ei som fyller opp et rom med drektige katter, de føder én etter én. Det er bra de får komme inn så disse kattene ikke ender opp ute, det er ikke alle som er villige til å gå i fella. De er ganske desperate av sult før de faktisk går i fella, sier Terning.

Hun forteller at organisasjonen har vært i kontakt med mattilsynet, som bekrefter at kattevelferden er elendig.

- Å gjøre noe med kattevelferden står nederst på gjøremålslista, men man kommer aldri ned dit. Jeg lurer på hvor lang tid det skal ta før folk begynner å ta ansvar og sørger for å kastrere kattene sine, sier Terning.