Som oftest er det katter som enten har blitt dumpet, fraflyttet eller som selv har stukket av.

- Det hører med til sjeldenhetene at vi finner eier, dessverre, sier Gro Marie Adsen i Katter i hjertet, som omplasserer katter i Ørland og Bjugn.

Mangler fosterhjem

I skrivende stund har organisasjonen ti katter i fosterhjem, hvorav fem av disse er kattunger. Tre nye skal hentes i denne uka, og flere står på vent.

- Vi mangler til stadighet fosterhjem som kan ta seg av kattene, derfor er det dessverre mange som må vente på hjelp, sier hun.

Et stort problem er at folk setter ut mat til det de tror er eierløse katter, og så hoper det seg opp med flere katter,og det blir dannet kattekolonier.

- Florerer med sykdommer

- Der florerer det med sykdommer, lus, pelsmidd og øremidd. Vi har hatt tilfeller av katter med katteklamydia og smittsom lungebetennelse. Det hender at de har tannproblemer og tarmplager i tillegg.

Alle har invollsorm og må behandles for dette. Det mange ikke vet er at om du fôrer såkalte eierløse katter, så tar man på seg ansvaret for katten, forklarer Adsen.

- Ifølge Mattilsynet står den som mater disse kattene som eier og har derfor ansvaret for kattens helse. Om en som eier en katt dør, så står etterkommerne ansvarlig for å ta vare på eller omplassere katten, forteller hun.

Plikt til å hjelpe

Hun viser til paragraf 4 i Lov om dyrevelferd, der det står at alle har plikt til å hjelpe et dyr i nød. Det er også forbudt å hensette dyr i hjelpeløs tilstand, jamfør paragraf 14 b i samme lov.

- Vi har et sterkt ønske om at flere kastrerer/ steriliserer, chipper og vaksinerer kattene sine slik at det blir færre eierløse katter. Mange tenker nok at det er akkurat deres kattunger som får gode hjem, men vi vet jo at noen  blir eierløse og da har vi det gående igjen, sier Adsen.

- Betaler gladelig

Hun anbefaler at de som har kattunger chipper, vaksinerer og tar betalt for dem. Katter som er over to kilo kan kastreres, påpeker Adsen.

- Vi opplever at folk gladelig betaler for en katt, og det er med på å øke kattens verdi i samfunnet, sier hun.

- Klarer seg ikke selv

Man må ikke reise bort fra katten og tro at den klarer seg selv, sier katteekspert og professor i etologi  ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet, Bjarne O. Braastad.

Skal du reise bort må du få en nabo eller bekjent til å ta seg av katten mens du er borte, forteller han.

- Katten kan bli redd, usikker eller frustrert hvis den må oppholde seg i et nytt miljø. Men man bor ikke reise bort i dagevis og tro at katten vil klare seg godt uten tilsyn, sier Braastad.

- Katten skal ha daglig tilsyn

De eneste kattene som kan forventes å greie seg selv en hel uke er typiske gårdskatter, forklarer han.

- De lever hovedsakelig ute og får mat av mennesker bare en sjelden gang, forteller han.

Dyrevelferdsloven krever at katter får daglig tilsyn, forklarer professoren.

- Katten skal ha tilsyn daglig, i henhold til Dyrevelferdsloven. Derfor kan man ikke la katten gå alene hjemme. Noen fanger mus og fugler sjøl, men man har ikke lov til å stole på det. Katten kan også bli syk eller skadet, og da må man sikre at den får hurtig veterinærhjelp, sier Braastad.

Flaskeforing av Lucky, som denne kattungen ble døpt. Hun ble funnet alene under en veranda, og måtte i karantene på grunn av pelslus. I tillegg hadde hun en verkende byll i nakken da hun ble funnet, opplyser Gro Marie. Foto: Katter i hjertet