Forleden brakte vi nyheten om den pensjonerte bonden Jørund Berg fra Nes i Bjugn som har et smykke fra vikingtida. Gjenstanden ble funnet av Berg i 1967 i samband med bygging av kårbolig på eiendommen. Finneren stuet bort smykket uten å tenke på det, helt til han leste Adresseavisen. Der fikk han se et lignende smykke funnet på Rein i Rissa. Det er datert til vikingtid eller tidlig middelalder.

Registrering

Berg er barndomskamerat av den pensjonerte læreren Sturla Leth-Olsen. Sistnevnte er en ivrig lokalhistoriker og aktiv i det frivillige arbeidet ved Bjugn Bygdatun. Han bekrefter at dette sannsynligvis vil bli det siste en ser av dette smykket på Fosen.

– Professor i arkeologi ved NTNU og vitenskapsmuseet kommer, og hun vil ta med seg smykket til byen. Det er vel for fint til å være her. Smykket fra Rissa er sarvete i forhold til smykket fra Nes, sier Leth-Olsen.

Aktiviteter

Leth-Olsen vil personlig ta seg av omvisning opp til veggmaleriene som han oppdaget i for om lag tre år sia. Terrenget opp dit er vått og ulendt, og guiden anbefaler folk som tenker seg i veg å ta på godt fottøy. På turen gjennom terrenget vil guiden ta publikum med på ei reise bakover i tida, til den gangen store deler av landmassen vi kjenner fra i dag ennå lå under vatn.

Gamle motorer

Venner av gamle dieselmotorer skal også tilgodeses under bygdedagen. Bjugn Bygdatun har alliert seg med Arne Otto Skogen. Han vil starte opp noen gamle båtmotorer, sannsynligvis til stor gaman for dem som liker slikt.

På låven skal det være loppemarked.

– Hvis folk har lopper å bidra med, så er de velkomne, sier Leth-Olsen.

Sist, men ikke minst, vil det bli solgt mat i hovedlåna. Det som står på menyen er fiskesuppe og rømmegrøt.