I begynnelsen av november møttes partene i Sør-Trøndelag tingrett fordi de ikke hadde klart å bli enige om hvor mye rederiet skal få i erstatning.

Fjord1 argumenterte for de bør få nesten 100 millioner kroner i erstatning for årene 2011 – 2014. Fylkeskommunen mente derimot at rederiet allerede hadde fått utbetalt for mye i kompensasjon, og ikke hadde krav på mer enn i overkant av 32 millioner kroner.

På femte dag ble imidlertid rettssaken stanset, og partene startet i stedet forliksforhandlinger. Det skriver Adresseavisen.

Forhandlet utenfor rettsalen

Driftsdirektør i Fjord1, Stian Hårklau, sier til Fosna-Folket at partene forhandlet parallellt med at rettssaken pågikk, og klarte å finne en utenomrettslig løsning.

- Vi fant en løsning som gjorde at begge parter ble fornøyd nok til å trekke saken.

- Vi skulle gjerne sett at vi fikk mer i kompensasjon, men vi er glad for å ha lukket saken. Den har pågått i flere år, og har vært ressurskrevende.

Forholder seg til statistikk

Fylkesdirektør for samferdsel, Erlend Solem, er også glad for at partene har klart å bli enige.

Han forklarer partene er blitt enige om at fylkeskommunen skal fortsette å utbetale kompensasjon ut fra de samme prinsippene som Fjord1 har fått utbetalt midlertidig kompensasjon. Hittil har Fjord1 fått utbetalt rundt 50 millioner kroner i erstatning.

- Vi forholder oss til det som finnes av dokumentasjon om trafikknedgang, sier Solem.

Statistikk viser at trafikken er redusert med rundt 100 000 biler i året på grunn av bommen, og med en ferjebillett på cirka 100 kroner, så innebærer det en erstatning på rundt ti millioner kroner i året.

Reduserer tilbudet

I tillegg er partene blitt enige om en reduksjon i ferjetilbudet på strekningen fra nyttår. Den tredje ferja vil da kun bli kjørt på fredager og søndager, samt andre høytrafikkdager.

- Vi ser at trafikkutviklingen har vært svak, og det er unødvendig å opprettholde dagens kapasitet. Vi kan ikke kjøre ferjer uten passasjerer, sier Solem.