Ungt Entreprenørskap Trøndelag inviterte ungdomsbedrifter til å konkurrere i ulike kategorier på Fylkesmessa i Levanger 23. mars 2017. To bedrifter fra Gründerklekkeriet i Åfjord deltok, «Hjertrud – en venn for livet» og «PanFlip».

Markedsføringshjulet

En forretningsplan gir en god retning og jobbe ut ifra når en etablerer bedrift. I løpet av året har ungdommene utarbeidet forretningsplan. PanFlip vant tredjepris i kategorien «beste forretningsplan».

I tillegg vant de andrepris i kategorien «Beste yrkesfaglige bedrift». Rasmus Hopen fikk presentere PanFlip for Venstres Trine Skei Grande. Dette havnet på MidtNytt. Vegen fram en god idé til et godt salgbart produkt er lang. Prisene tyder på at ungdommene er på rett veg.

Revolusjonerer steiking

PanFlip er en pannekakevender. Steikespade som folder seg ut når du trykker på en knapp. Det gjør at du får bredere tak i pannekaka, og dermed større sjanse for å lykkes med pannekakestekinga uten at den revner. «Don’t flip out, flip cakes» er slagordet.

Dette er et sjølopplevd problem blant ungdommene. Gjennom året har ungdommene blant annet spesifisert hvem målgruppa er, laget visjoner og mål og utarbeidet kalkyle for å finne riktig produksjonskostnader og dermed riktig utsalgspris.

Redde liv

Den andre oppfinnelsen har enda mer vidtrekkende konsekvenser om den kommer i salg. «Hjertrud – en venn for livet», er en automatisk trygghetsalarm. Ideen er å plassere en sensor i til dømes baderomsdøra eller på kjøleskapsdøra hvor den registrerer bevegelse. Om det er eldre eller uføre som bor hjemme, gir sensoren melding via SMS til pårørende eller naboer hvis det har gått ei stund sia det var aktivitet. På viset kan en dobbeltsjekke om det er noe galt.

Håvard Bårdli, er sammen med Ingvill Butli i Åfjord Utvikling mentor for ungdommene i Gründerklekkeriet. Mentorene kunne melde om særs god stemning blant ungdommene på bussturen heim fra messa.

– Ungdommene var strålende fornøyde – og med god grunn, sier Butli.

Genialt

Det er lenge sia ordfører Vibeke Stjern (Arbeiderpartiet) fikk forespørsel av Gründerklekkeriet om å komme og fortelle hvordan de skal presentere noe. Det trenger de ikke, for det er de så flinke til sjøl, mener hun.

– Det er artig. Det er en skikkelig herlig gjeng, sier ordfører Vibeke Stjern.

Hun sier det handler om blandinga mellom studiespesialiserende og yrkesfag er et av flere suksesskriterier. Alle bidrar med sitt.

Dessuten mener hun at mentorene som står bak har mye av æra for at de utmerker seg år etter år.

– Det er skikkelig artig å ha en slik ressurs i bygda, sier Stjern.