Formannskapet i Ørland kommune skal torsdag behandle en sak hvor det stilles spørsmål om hvordan avbøtende tiltak i forbindelse med etablering av den nye kampflybasen skal finansieres.

- Det kommer mandag fem statssekretærer til Ørland hvor vi skal skal presentere de avbøtende tiltakene som må settes inn. Mitt håp er at det kan settes av en årlig pott i statsbudsjettene, sånn at vi kan sende inn en godt begrunnet søknad for hver enkelt prosjekt. På denne måten kan vi unngå å kjempe for midler til hver eneste budsjett, sier Hallgeir Grøntvedt, som nå opplever en positiv vilje fra regjeringen i arbeidet for å få på plass avbøtende tiltak.

- Vi håper at at de ulike tiltakene kan sorteres på hvert enkelt departement, sier han.

Mange utfordringer

I reguleringsplanen og konsekvensutredningen for den nye kampflybasen kommer det fram en rekke ulemper og utfordringer som Ørland kommune må ta tak i. Blant de avbøtende tiltakene er blant annet valg av massetransporttraseer med behov for trafikksikkerhetstiltak, behov for flytting av barneskole fra kampflybasens nærområde, støy og erstatningsproblematikk, beslaglegging av jordbruksareal, samt sosiale utfordringer spesielt i anleggs- og utbyggingsfasen.

Må finansieres av staten

I et notat skrevet 26. februar som legges fram til formannskapet påpekes det blant annet følgende:  "Som tidligere nevnt vil det fra innbyggerne og kommunens side være mange usikre faktorer og bekymringer rundt det som skal skje fremover, og i denne usikkerheten skal Ørland kommune settes i stand til å håndtere utviklingen, også i det sivile samfunn. Kommune skal behandle reguleringsplanen for flystasjonen, og det er da et stort behov for å redusere denne usikkerheten mest mulig. Dette kan best gjøres gjennom at ulike avbøtende tiltak blir beskrevet og at ansvaret blir fordelt gjennom bindende avtaler. Forsvarsbygg har i sine konsekvensutredninger påpekt ulike tiltak som bør settes inn av kommunen, og tiltak som må gjennomføres i samarbeid mellom kommunen og staten. Det vises også til Rambøll sin rapport kap. 8, som lister opp aktuelle avbøtende tiltak. For Ørland kommune er det da viktig å fastholde at utgiftene for disse tiltakene må finansieres av staten gjennom avbøtende tiltak."