Bølgene er i ferd med å legge seg etter mandagens folkeavstemning, men ifølge Hallgeir Grøntvedt (Sp) trer et nytt samarbeidsklima fram i forbindelse med de utfordringene som etableringen av en ny kampflybase innebærer.

Ørlands interesser

– Det er bare en naturlig konsekvens av det som har skjedd i denne prosessen. Tidligere har vi hatt felles interesser i forbindelse med baseetableringen, men sånn er det ikke lenger. Fra nå av må vi jobbe for Ørlands interesser, sier ordfører Grøntvedt.

Svartmaling

Han minner om at det var ordføreren i Bjugn som i sin tid tok initiativ til å slå kommunene sammen slik at de sammen kunne være vertskap for den nye kampflybasen. Etter all svartmalingen som har kommet fram i løpet av prosessen fram mot folkeavstemningen mener Grøntvedt det bare er rett og rimelig at Bjugn får en annen rolle i dette arbeidet framover. Onsdag har Bjugn kommune fått mail om den første endringen i dette samarbeidet.

Uten Bjugn

– På vårt initiativ ble det opprettet en samhandlingsgruppe som har jobbet med de utfordringene som er knyttet til etableringen av kampflybasen. Der har flybasen, de to kommunene og representanter fra fylket deltatt. I dag har vi gitt beskjed om at denne gruppa oppløses, forteller ørlandsordføreren.

Ørland kommune vil gå inn for å opprette en ny gruppe uten Bjugn. Hallgeir Grøntvedt mener det blir unaturlig å diskutere en felles strategi rundt disse spørsmålene med en part som så tydelig har sagt at de vil være en konkurrent.

På sidelinja

– Slik Bjugn innretter seg nå, inntar de en rolle der de bare vil høste fruktene av den nye baseetableringen. Ørland får støy og anleggsvirksomhet i mange år framover, mens Bjugn vil ha bosettingen. Det synes ikke jeg er riktig.  De har stilt seg på sidelinja når det gjelder å ha en felles tilnærming til det som skal skje, mener Grøntvedt.

Abøtende tiltak

Det er også økonomi knyttet til prosessen fram mot etablering av en ny kampflybase. Såkalte ”avbøtende tiltak” skal kompensere for tilpasninger og investeringer som vertskommunen må gjøre.

– Disse midlene er det nå helt naturlig at Ørland forhandler om alene. Fra nå av er det bare én vertskommune, slår Grøntvedt fast.

Må få konsekvenser

På spørsmål om han ikke er redd for at dette skal oppfattes som en slags ”takk for sist” etter at Bjugn stemte mot å bli slått sammen med Ørland, sier ordføreren at dette bare handler om å ta konsekvensene av den holdningen det ledende politiske miljøet i Bjugn har vist.

– Når ordføreren i Bjugn kaller dette sin største politiske seier, etter å ha drevet med svartmaling og dommedagsprofetier i flere måneder, må jo det få konsekvenser for hvordan disse to kommunene samarbeider framover. Det vil ikke bare gli videre som ingenting, sier Hallgeir Grøntvedt.

Ingen kommentar