- Jeg håper virkelig både forslag om mer vern av boreal regnskog i Bjugn, og et nytt marint naturreservat blir en realitet. Det er korallforekomster i fjorden, og andre store artsverdier, sier Gjertrud Berg, førstekandidat for Miljøpartiet de grønne i årets stortingsvalgkamp.

Politikeren med røtter i Bjugn sier næringsinteresser hele tiden presser lokalpolitikere i saker rundt vern og at Norge trenger en sentral jordvernlov.

Førstekandidat i Sør-Trøndelag FrP, Sivert Haugen Bjørnstad, sier forslaget om å verne 141 kvadratkilometer utenfor kysten av Fosen er en sak som viser hvorfor det ville være en god idé å legge ned Fylkesmannen som institusjon.

Valgpress

Berg sier hun synes det er viktig at innspillet til vern kommer fra sentralt hold, slik at det ikke bare kan strykes i neste planrunde i kommunen.

- Det er utfordrende for lokalpolitikere å hensynta vern. Hele tiden er det næringsinteresser som presser. Tidsrommet mellom valg og mulig gjenvalg blir så kort. Det er hardt press innad i partiene mot stemmer som ønsker sterkere vern, sier hun.

- Miljøpartiet ønsker en sentral jordvernslov og en kartlegging av norsk natur for å styrke vernet av naturen generelt. Det gjør at man kan tenke mer langsiktig og se naturområder i en større sammenheng.

Bevare regnskog andre steder i verden

Berg forteller at hun kjenner naturen i Bjugn og området godt fordi hun har sine røtter og slekt i Bjugn. Hun sier det kan være lett å glemme regnskogsområdet på Fosen og hvor viktig det er både nasjonalt og internasjonalt.

- Vi har for lite kunnskap om artene og økosystemene både til lands og til vanns i rundt Fosen. Når konsekvensutredningene kommer, er det ofte for sent i planprosessen for å få gjort endringer. Vi må ha en stolthet i å vise frem det unike mangfoldet vi har på Fosen, sier Berg.

- Det er litt interessant at mange går høyt ut for å bevare regnskog andre steder i verden, men ikke vil ta de samme grepene for regnskogen i Norge. Vi mister planter og dyr man ikke kjenner kvalitetene til her i Norge. Regnskog trenger store områder for å fungere godt som økosystem, sier hun.

Gjertrud Berg, førstekandidat for Miljøpartiet de grønne i Sør-Trøndelag. Foto: Miljøpartiet de grønne

Eksotisk utenfor grensene våre

Berg tror vi kanskje er mer vant til å forholde oss til eksotisk natur utenfor våre egne grenser. Hun sier det kan være lett å ta oppsiktsvekkende natur for gitt når den er i vårt eget nærområde.

- Det er viktig at vi får kunnskap og eierskap til det unike i naturen lokalt rundt oss. Vi må tenke på gode bruksmåter i samhandling med naturen, sier hun.

Berg sier det ofte blir slik at naturen alltid må vike når den møter næringsinteresser.

- Jeg er veldig skeptisk fra avfallspresset fra oppdrettsnæringen på havet. Kloakken fra oppdrettsnæringer tilsvarer kloakken fra over 15 millioner personer. Jeg tror det må statlig vern til for å beskytte disse nasjonalt viktige områdene, sier Berg.

- Vi folkevalgte er legfolk. Vi må lytte til fagfolk som har råd om områder som har særegne verdier og hvordan man på en faglig forsvarlig måte kan forvalte verdiene.

Strengt

Sivert Haugen Bjørnstad, som er førstekandidat for Frp i Sør-Trøndelag i stortingsvalget i høst, sier han synes det virker strengt å verne et så stort område som 141 kvadratkilometer.

- Det har helt åpenbare konsekvenser for næringslivet å verne så enorme områder. Det høres helt vilt ut å verne 141 kvadratkilometer, for å ta vare på mudderbunn. Om man kunne verne 4 eller kanskje 10 kvadratkilometer kunne man tenkt på det, sier han.

Han sier innbyggerne i en kommune ikke må bli tilsidesatt av andre interesser.

- Man må ha arbeidsplasser og vekstmuligheter om det er i tradisjonelt fiske, i oppdrettsnæring eller annen bruk av området. Innbyggerne må komme først. Man kan godt tilpasse bruke noe for å ta vare på det som er av stor verdi, sier Bjørnstad.

LES OGSÅ: Vil verne område rundt Ørland og Bjugn som er dobbelt så stort som Ørlandet

Stortingsrepresentant og førstekandidat i årets valg for Sør-Trøndelag Fremskrittsparti, Sivert Haugen Bjørnstad. Foto: Stortinget

Vi legge ned fylkesmannen

Bjørnstad forteller at Fremskrittspartiet ønsker å legge ned Fylkesmannsembetet. Partiet har programfestet at embetet skal avvikles, og at frem til det skjer, ønsker partiet at Fylkesmannens innsigelsesrett og skjønn skal begrenses til tilsyn og legalitetskontroll.

- Nettopp saker som denne viser hvorfor det vil være en god idé å legge ned Fylkesmannen. Mer eller mindre vilkårlig bruk av skjønn er en av grunnene til at vi vil fjerne hele embetet. Det kan ikke være opp til ansvarsløse byråkrater å bestemme over så store områder i saker som vil få store konsekvenser for innbyggerne, sier han.

- Man skal bare bruke vern i helt spesielle tilfeller. Det må heller være folkevalgte som står ansvarlig til innbyggerne for de avgjørelsene man tar, ikke en gjeng på Statens hus i Trondheim, sier Sivert Haugen Bjørnstad.