- Det vil bli vernet på en eller annen måte. Jeg er ganske sikker på det. Det viktigste er at vi tar med alle planene for bruken av området som foreligger, og dokumenterer de som bruker området i dag slik at de hensyntas, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H).

Det ble nylig klart at Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har startet arbeidet med å planlegge et 141 kvadratkilometer-stort marint verneområde i Bjugn og Ørland kommuner.

Etter møte med fylkesmannen, er Myrvold sikker på at Klima- og miljødepartementet kommer til å verne området. Spørsmålet er hvilke andre interesser som hensyntas.

Kampfly omringet av vern

Ordføreren sier han synes det er ganske spesielt at Norges nye kampflybase omkranses av verneområder.

- Jeg tenker det er ganske spesielt at landets eneste kampflybase mer eller mindre omringes av verneinteresser og områder med begrensninger i bruken. Dette kunne vært foreslått i forbindelse med basevedtaket i 2012, sier Myrvold.

- For å være det beste vertskapet for kampflybasen, krever kommunen arbeidsplasser lokalt. For oss som en liten kommune, er det krevende å fratas muligheter til å vokse, men det er vel så krevende å skulle hevde sin rett i så store planprosjekt som dette er med en liten administrasjon, sier han.

Bekymringsverdig

Når et nytt område er kunngjort som et mulig verneområde, trer en del virkninger i kraft etter naturmangfoldloven.

Myrvold sier det er viktig at alle informerer om planer de måtte ha i området som er foreslått vernet slik at de kan ble tatt med i prosessen videre.

- Det er litt bekymringsverdig at Fylkesmannen kan stanse tiltaksplaner i området mens det vurderes for vern. Der har fylkesmannen inntil videre sagt at konkrete prosjekter vil bli tatt hensyn til . Jeg føler en viss uro over situasjonen siden det kan begrense de nødvendige vekstmulighetene vi er avhengige av, sier han.

Ikke avklart

Det er ikke klart hvilke restriksjoner som vil følge med status som marint verneområde. Det skal utredes i løpet av høringsprosessen som nå begynner.

Fylkesmannen legger ikke opp til restriksjoner på drift og vedlikehold av anlegg som eksisterer i området i dag.

- Vi må ha mulighet til å tilrettelegge for næringsaktivitet på Ørlandet. I møter med Fylkesmannen har vi vært tydelige på at det er viktig å legge til rette for Grøntvedt Pelagic sine planer for anlegg på Kråkvåg, viktigheten av tunnel til Storfosna, og hvor viktig oppdrettsnæringen er, for å nevne noe, sier Myrvold.

Ørland-ordfører Tom Myrvold sier det er viktig å få dokumentert hvilke interesser og planer som er på gang i området som foreslås vernet slik at man får tatt hensyn til dem i vernebestemmelsene. Foto: Jakob Ellingsen

Mer enn et rekreasjonssted

Fylkesmannen trekker frem flere positive effekter ved å frede og ta vare på store naturverdier langs vestkysten av Sørfosen. Blant disse er muligheter for å legge til rette for turisme og fremtidig forskning på naturverdier av nasjonal karaktker.

- Turisme krever areal. Flere av dagens hoteller ønsker å utvide. Utspillene kan tolkes dit hen at vi skal bli en kuriositet ytterst på sør-Fosen. Det er ikke derfor vi lever og bor her, for å være et rekreasjonssted for andre.

Staten enig med seg selv

Ørland-ordføreren sier han forventer at det er en sammenheng mellom hva ulike statlige organ nå foretar seg på Ørlandet og området rundt.

- Jeg forventer at Staten er like enige med seg selv som de var med basevedtaket i 2012 og at det ikke er mange ukoordinerte planer mellom departementene som kommer etter hverandre, sier han.

- Vi har forutsetninger her som vekstkommune, ikke bare som et område for turisme og for å bli forsket på.

Vekstkommune

Ordføreren vil ikke spekulere i om det kan være mulig å verne et mindre område en 141 kvadratkilometer.

- Størrelsen på området krever en faglig vurdering. Vi vet at vi må kunne skape merveksten rundt selve kampflybasen for at medflyttere etablerer seg i stedet for å pendle. Det er ikke en optimal situasjon med et mandag-til-fredagssamfunn. Det er nettopp derfor Forsvarsbygg ønsker å etablere sine boliger i tilknytning til basen i nærområdet til basen, sier han.

- I ytterste konsekvens kan mangel på lokale muligheter begrense beredskapen på kampflybasen, sier Tom Myrvold.