I middelalderen hadde kjøpstedene handelsmonopol. Adelen var imidlertid unntatt fra bestemmelsen og kunne importere og eksportere varer som de ville.

Mynt med svenskekongen

I forbindelse med de arkeologiske utgravingene på Austrått denne uka, har Trondheim metallsøkerklubb funnet en rekke historiske gjenstander rundt Austråttborgen. Flere av disse viser med all tydelighet at adelen på Austrått drev handel med utlendinger. Blant funnene er en sjelden toøring fra 1540-tallet med portrett av den svenske kongen Gustav Vasa.

På denne mynten fra 1540-tallet er det et portrett av svenskekongen Gustav Vasa. Foto: Daniel Johansen

Barclay-klanen?

Historiker Daniel Johansen ved Ørland kultursenter forteller at det også er funnet middelalderske blyplomber. Dette fungerte på den tiden som et slags firmamerke som firmaet satte på varene de solgte. På Austrått ble det tirsdag funnet et stort varesegl. Stilmessig er dette fra 1400- eller 1500-tallet, mener Johansen. Kjøpmannen ser ut til å hete John. På Facebook har en fagmann kommentert at seglet trolig er den skotske Barclay-klanen sitt.

- Det står trolig «John in War(k)efield» på seglet. Altså John fra den engelske byen Wakefield, forteller Johansen.

Dette betyr neppe at John har vært på Austrått. Det mest sannsynlige er at hans varer ble solgt til adelsslekta på Ørlands herregård. Men hvilke varer?

- Skotsk whisky?

- He he. Det vet vi ikke, ler historiker Johansen.

Les mer: