- Det er sjelden man kommer over noe slikt. Det er tøft. Like før fant vi jo våpenskjoldet til Ove Bjelke, påpeker historiker Daniel Johansen.

Erkebiskop

Det var på nordsiden av Austråttborgen at Bolt-familiens våpenskjold dukket opp. Skjoldet er av gull og sølv. Bolt-familiens mest kjente medlem, er nok utvilsomt erkebiskop Aslak Bolt. Han var erkebiskop i Nidaros fra 1428 og frem til sin død i 1450. Før det var han biskop i Bergen. I 1432 ble det som i dag kalles Aslak Bolts jordbok, skrevet. Boka er blant de desidert beste kildene vi har til gårdshistorie og bosettingsmønster i Trøndelag på 1400-tallet.

Døde ut

Historiker Johansen opplyser at erkebiskop Bolt kun etterlot seg en uekte sønn.

- Et barn han strengt tatt ikke skulle ha hatt, sier historikeren og viser til regler og normer på den tida.

Bolts uekte sønn forble trolig barnløs og slekta døde ut, sannsynligvis på slutten av 1400-tallet. Dermed er det rimelig å anta at våpenskjoldet som ble funnet på Austrått, har gått i jorda senest på slutten av middelalderen (500 - 1500, red.anm.).

Fru Inger

Men hvordan klarer man å miste noe så verdifullt i hagen på Austrått? De må vel ha lett etter det den gang også? Johansen tviler på at det er erkebiskop Aslak Bolt som selv har mistet våpenskjoldet på Austrått. Han påpeker at det finnes en link mellom Bolt-familien og herregården i Ørland.

- Både rikshovmester Nils Henrikssønn og fru Inger til Austrått hadde en bestemor av slekten Bolt, sier Johansen.

Han forklarer at kvinnelige godseiere gjerne hadde et behov for å vise hvilken slekt de tilhørte på den tiden. For fru Ingen kan det for eksempel ha vært et poeng å påpeke forbindelsen til Bolt-familien. Kanskje var det derfor våpenskjoldet havnet på Austrått?

Datering

Bolt-våpenskjoldet er ikke av organisk materiale, og kan derfor ikke dateres ved hjelp av C-14-metoden.

- For å komme fram til en datering, må man blant annet se på hvordan våpenskjoldet er utformet, påpeker Johansen.

Les mer: