21.oktober ble det i et av kulturlagene funnet ei lita perle av rav.  Audun Berg Selfjord som fant perla sier det var en hyggelig overraskelse da perla plutselig dukket opp.

- Det var en gledelig overraskelse, etter å ha soldet cirka 30 bøtter med masse. Det er det alltid når slike funn dukker opp, og denne perla var et pent og fortsatt blankt eksemplar, sier Audun.

Sammen med perla ble det også funnet uvanlig store mengder keramikkskår, opplyser han.

Kan stamme fra halskjede

Feltleder for feltet der perla ble funnet, Marte Mokkelbost forteller at funn av rav kan tyde på at menneskene som bodde på Vik hadde kontakter langt unna Ørlands grenser.

- Perla var helt nydelig, det er veldig artig å finne sånt. Den ble funnet i et avfallslag, der den lå sammen med mye knust keramikk som har kommet fra en bosetting, sier Mokkelbost.

Hun forklarer at funn av rav stort sett blir gjort i sammenheng med graving på gravsteder.

- Det er veldig sjelden at vi finner rav når man ikke graver i graver, det er som regel da det dukker opp rav. Dette er ei perle med hull i, så den har antagelig hengt på et halskjede eller på klær, sier Marte.

- Hadde kontakter utenlands

Marte forteller at perla ikke er lagd i Norge, så de som bodde på Vik må ha hatt kontakter utenfor landegrensene.

- Perla kan ha kommet fra Østersjøen der det er store forekomster av rav, så de har hatt kontakter langt unna Ørlands grenser. Den tida vi tror vi nå graver opp, er 500 før vikingtida, og det er også gjort funn av fint glass som kan tyde på at de kan ha hatt kontakter i Tyskland eller mellom- Europa, forklarer hun.

Utgravningen for i år går mot slutten, men til våren vil det igjen bli satt i gang utgraving.

Spor i sand

- Nå har vi ei uke igjen. 30.oktober drar vi hjem, men jeg ser for meg at vi i mai kommer tilbake for å avslutte utgravningen. Funn av gjenstander er alltid spennende, det som er artig med det er at alle kjenner igjen disse umiddelbart. Alt det som gjenstandene ligger i forteller oss også mye, det er spor i sand som man må ha trente arkeologøyne for å se, forteller Marte.

Hun tror at det kan bli gjort flere spennende funn på området også i neste omgang. Fram til da skal gjenstandsmaterialet som er funnet sikres, slik at det ikke forvitrer.

- Vi tar gjenstandene med til vitenskapsmuseet, der de stabiliseres og renses. De må tolkes og settes inn i sammenheng, ellers har de ingen verdi, forklarer Mokkelbost.

Les mer om utgravingene på Ørlandet:Dette karet kan ha blitt brukt til mjød-drikking for 1600 år siden Har funnet gårdstun fra Jesu tid- Den viser at også de var glade i å pynte segTiårets største arkeologiske utgraving i TrøndelagFant dyretenner og utbrente beinfragmenterHar trolig funnet gård fra vikingtidenSpennende funn fra vikingtida gjort ved kirka