Det er nettstedet Norark, Norsk arkeologi, som melder om funnet på Ørlandet. I forbindelse med at Ørlandet kirkegård skal utvides for å sikre tilstrekkelig gravplasser for årene som kommer, gjennomfører NTNU Vitenskapsmuseet arkeologiske utgravninger av to lokaliteter under dyrket mark. Allerede nå, tidlig i utgravingsprosessen, slår fagfolkene fast at en står overfor viktige funn fra middelalderen. Det er funnet hus som antagelig er bygninger fra det som må ha utgjort en sentralgård.

Gravhaug

Viklemhaugen ligger nordøst for kirka og bærer vitnesbyrd om at Viklem har vært et viktig samlingssted før kristendommen kom til landet. Beliggenheten ved et førkristent kultsted beliggende høgt i terrenget er typisk for flere av de gamle kirkestedene i landet. Her hadde maktas menn i fordum oversikt over skipsleia og landskapet rundt seg.

Ørland kirken stammer sannsynligvis fra seinmiddelalderen og er en hvitkalket steinkirke. Her skal skriftlige overleveringer ha det til at Inger Ottersdotter Rømer (Fru Inger), ligger begravet. Biskop Eiler Hagerups beretning fra 1700-tallet om kirkens indre til det Danske magasin i København, tyder på at gravsteinen til Fru Inger Ottersdatter og hennes datter Luice lå inne i kirken, og antyder at hennes gravsted var plassert inne i koret.

Utgravninger

NTNU Vitenskapsmuseet har tidligere gjennomført flere arkeologiske utgravninger på Brekstad de siste tiåra. I området vest for kirk er det gjennomført utgravninger i 1995, 2000, 2001 og 2007. Undersøkelsene resulterte i funn av stolpehull etter ni huskonstruksjoner, hovedsakelig datert til eldre jernalder. Viklem med Viklemshaugen og flere arkeologiske funn framstår som et sentralt og viktig bosetningsområde fra jernalder på Ørlandet.

Husfunn

Så langt har fagfolkene funnet to større hus. Det største er en «enskipet huskonstruksjon med buede, parallelle veggrøfter og en rekke med stolpehull på utsiden, der det sannsynligvis har stått skråstilte stolper som har avstivet konstruksjonen. Dette er et prinsipp vi kjenner fra flere hus fra vikingtid lengre sør i Skandinavia, f.eks. på vikingborgene Trelleborg og Fyrkat.» Det andre huset er også enskipet.