Osen kommunestyre ba under budsjettbehandlingen i fjor, rådmannen om å legge fram sak om budsjettmessige konsekvenser ved å fjerne eiendomsskatten i Osen. Og at dette måtte komme på bordet før budsjettet for 2017 skulle behandles.

Klar i talen

Onsdag denne uka var tallenes tale klar for politisk behandling av kommunestyret. Spørsmålet var: Skal Osen opprettholde dagens ordning med eiendomsskatt i kommunen, og fastholde dagens skattesats på 2 promille?

Fremskrittspartiets Stener André Hepsø var klar i talen.

– Mitt forslag er å avvikle eiendomsskatten for 2017.

Flere politikere snakket om at de var prinsipielt imot eiendomsskatten, men at de også så den ressursen den utgjør for kommuneøkonomien.

– Må følge sine egne prinsipper

Kristian Momyr (H) anmodet representantene til å følge sine prinsipper.

– Eiendomsskatten er usosial og tar ikke hensyn til størrelsen på inntekt. For eksempelvis små bedrifter kan eiendomsskatten bli det som tvinger en bedriftseier til å legge ned. Jeg ser at dette ikke er enkelt for mange, men av og til må man følge sine egne prinsipper.

– Jeg er på vikende front i forhold til min egen partigruppe, og vil stemme for å fjerne eiendomsskatten for neste år, innrømte Trygve Rånes (Sp), som medga at dette var en svært vanskelig avgjørelse.

Nedstemt

Det framsatte forslaget fra Frp om fjerning av eiendomsskatten høstet kun tre stemmer: Frp, H og én fra Sp.

Rådmannens forslag til vedtak fikk stemmegivningen 12–3 og ble vedtatt:

«Osen kommunestyre opprettholder dagens ordning med eiendomsskatt i kommunen, og fastholder dagens skattesats på 2 promille.»