– Mange barn og unge er på internett og sosiale medier. I forhold til bruken av dette ser vi i skolene i Ørland en økende tendens til at elever utsettes for trusler, trakassering og mobbing på nett. Dette kan være alvorlige hendelser der bruker er «anonym» eller har «falsk profil», skriver Ørland kommune på sin Facebook-side tirsdag formiddag.

«Hore»

Odd-Erik Røstad, kommunalsjef for oppvekst i Ørland kommune, sier til Fosna-Folket at kommunen har fått henvendelser om konkrete episoder nå nylig. Han opplyser om at det har vært mobbing blant elever i 10-12-årsalderen.

– De er ikke fremmed for å kalle hverandre for «hore» og mere til, sier han.

Røstad sier at skjellsordet «hore» er blant ordene som er brukt i de siste tilfellene av nettmobbing blant Ørland-elever på mellomtrinnet.

– Grov sjikane

Han forteller at de seneste episodene skal ha funnet sted på MovieStarPlanet, som ifølge Wikipedia er en virtuell verden på Internett for barn fra 8 - 15 år. Røstad sier at elever blant annet har mobbet hverandre anonymt.

– Det er snakk om grov sjikane, ufint språk og mobbing. Vi ønsker å gjøre foreldre oppmerksom på at det foregår. Hendelsene har gjerne vært utenfor skoletid, men vi føler et ansvar om at vi bør si fra om dette. Vi oppfordrer foreldre til å følge med på hva barna gjør på sosiale medier. Vi ser at nye nettsted brukes, som kanskje foreldre ikke er klar over at eksisterer, sier Røstad.

Han mener at Ørland-skolene og kommunen har stort fokus på nettvett.

– Kanskje er terskelen lavere når det gjelder nettmobbing enn på direkten. Det å skjule seg bak fiktive profiler gjør det enklere for enkelte. Jeg er glad for at dette kommer fram.

Samtaler

Kommunalsjefen for oppvekst sier at de seneste henvendelsene dreier seg om korrespondanse mellom «2-3-4» Ørland-elever.

– Det er sikkert snakk om flere. Derfor velger vi å gå ut med det.

– Jeg synes at det er bra at unger som opplever sjikane tar kontakt, så vi kan hjelpe til med å stoppe dette.

Les også: Bekymret for ensomhet blant unge ørlendinger

– Hva konkret gjør kommunen?

– Det blir samtaler med foreldre og barn, sier Odd-Erik Røstad og legger til:

– Vi oppfordrer også at politiet kontaktes om grove ting som skjer utenfor skoletid. Politiets forebyggende side er viktig for oss i oppvekstsektoren.

Relevant sak: – Offeret har aldri noe sted å flykte