Politiet på Fosen har nylig rullet opp en omfattende overgrepssak. Menn i 20-årsalderen bruker sosiale medier til å ta kontakt med jenter for å ha sex. Premien skal være at de får sitte på bilen deres.Seksuelt misbruk

Berit Skog er førsteamanuensis ved NTNU og forsker på bruken av sosiale medier. Hun mener at det gjennom sosiale medier ofte kan oppstå en falsk trygghet. Skog kjenner ikke denne saken godt, men uttaler seg på et generelt grunnlag.– Menn skaffer seg en oversikt over alderen på jentene og hvor de bor. Det opprettes kontakt, og det utvikles et tillitsforhold. Vi ser at mange møtes relativt raskt uten å kjenne hverandre. Dette kan utvikle seg til en farlig situasjon og seksuelt misbruk kan bli et faktum, sier eksperten.Hun forteller at menn som utnytter jentene ofte tilpasser seg måten ungdommene prater på for lettere å skape en relasjon. Men i dette tilfellet anser hun at mennene i 20-årsalderen har noe av det samme språket som jentene.– Det spilles på sårbarheten, usikkerheten og at jentene i utgangspunktet er uvitende om overgripers hensikt.

Hun vektlegger at mange unge jenter ikke har garden oppe og at de er lar seg lett rive med.– 13 og 14 år gamle jenter aner ikke hvor skummelt det kan være, og er ikke klar over ettervirkningene dette kan få, sier Berit Skog, som samtidig forteller at hun er forferdet over hvor langt ungdom går i å bruke sosiale medier.

– Trasig

– Premien for jentene synes å være å få sitte på bil, mens guttene utnytter situasjonen, sier lensmann Rune Halvorsen ved Ørland/Bjugn lensmannskontor til Fosna-Folket.Skog sier at om det for eksempel er et dårlig sosialt tilbud der ungdommen bor, blir sosiale medier flittig brukt til å planlegge møter som for eksempel en biltur.– Jeg synes at det er trasig at det er status for yngre jenter å bli invitert på biltur med eldre menn.KjønnsorganSnapchat er en av applikasjonene politiet har nevnt i forbindelse med overgrepssaken. Mobilapplikasjonen brukes til å dele øyeblikksbilder og video som slettes etter få sekunder. Men det finnes verktøy som gjør det mulig å lagre disse. Mange tar kopi og deler med venner, og gjør det enkelt å finne ut hvem som blir et enkelt "bytte". Berit Skog sier at det dessverre har det blitt vanlig å sende bilder av kjønnsorgan og utfordrende bilder. Det har utviklet seg en aksept for bildedeling og terskelen blir lavere for senere å ha sex.

– Man blir ofte revet med og tenker ikke på hva som skjer videre. Snapchat kan misbrukes av de med onde hensikter. På generelt grunnlag sier hun at det også er en trend at de som lagrer bildene bruker de som pressmiddel.– Enkelte truer med å spre bilder for å få sex, sier Skog.Foreldre: Følg med!

Eksperten sier at det er viktig at foreldrene nå skaffer seg et overblikk over hva deres kjære driver med på sosiale medier. Selv om man i 13-14-årsalderen ofte liker å tro at man begynner å bli voksen, mener hun at foreldre og foresatte må ha et årvåkent syn på barnas mediebruk.– Finn ut hvem de kommuniserer med, sier hun.Hun legger også vekt på at det er viktig å ta vare på barna– Fosen er et lite samfunn. De involverte blir utsatt for et medietrykk, og det er viktig å være en god støttespiller.

Mennene må ta ansvar– Jentene er ikke store nok til å se konsekvensene av det de gjør på sosiale medier.Hun mener at mennene som utsetter jentene må ta det fulle ansvar. – Den seksuelle lavalderen er 16 år - det gjelder også på sosiale medier. Selv om det tilsynelatende kan være samtykke fra jentene, må de som utnytter jentene forstå konsekvensene.

Grupper– På de ulike nettstedene er det også opprettet lukkede grupper som både jenter og menn har brukt til å kommunisere, sier lensmann Rune Halvorsen, som mener at det oppstår en form for gruppepress gjennom sosiale medier.

Berit Skog trekker en sammenligning til hatgrupper.

– Når man tar del i en gruppe skapes det ofte en lovløs tilstand og medlemmene blir veldig lett påvirket av andres holdninger.

Dette mener hun også er tilfelle i slike grupper som politiet har funnet i sin etterforskning. – Ungdommen blir lett revet med og det oppstår en situasjon som kan få alvorlige konsekvenser.Positivt– Om sosiale medier brukes med omhu er det en flott arena for å holde kontakt med venner og opprette nye sunne relasjoner, sier Berit Skog ved NTNU.