Det er mer enn valg av kommunesenter og kontorplass for oppvekstsjefen politikerne i Rissa og Leksvik må ta stilling til når Indre Fosen kommune skal bygges. Den nye kommunen skal også ha en kommuneblomst.

Ask og kusymre

I dag er kusymre Rissas kommuneblomst, og Leksvik har ask som sin kommuneblomst.

I det siste møtet i Fellesnemnda for Indre Fosen var Johan Rein invitert til å komme med sitt forslag til kommuneblomst for den nye kommunen.

- Jeg er ikke ekspert på blomster, men jeg har brukt mye tid på det. Det var Olav Gjærevoll som i sin tid fikk i stand ordningen med kommuneblomster. Han var botaniker og verdens første miljøvernminister. Han foreslo at ramsløk burde være Rissas kommuneblomst, men det ble kusymre som ble valgt, sa Rein.

Ramslia

Nå vil han slå et salg for at ramsløk skal bli Indre Fosens kommuneblomst.

- Vi har en fin forekomst av ramsløk i Ramslia ved Kråkmo i Leksvik. Ramsløk er en gammel nyttevekst og medisinplante. Den har blant annet blodtrykksdempende virkning. Den har ikke så stram lukt som kvitløk, forklarte Rein.

Midt i kommunen

- Jeg har snakket med grunneierne i Ramslia, og de synes det ville vært stas om ramsløk blir valgt som kommuneblomst. Og dersom Verrabotn blir en del av Indre Fosen vil Ramslia bli nesten midt i den nye kommune, sa Rein.

Planten har gitt navn til flere steder på Fosen.

- Vi finner navn som Ramslia, Ramsvik og Ramsøy, og det tyder på at ramsløken har vært en betydningsfull plante, sa Rein.

Norsk Botanisk Forening vil komme med en tilrådning om hva som bør bli Indre Fosens kommuneblomst før politikerne skal gjøre et vedtak, opplyste Rein.

Ramsløk kan bli ny Indre Fosens kommuneblomst.