Nye Indre Fosen kommune består av rissværinger, leksværinger, staværinger, skaugdalinger, vanvikbygg, råkvåginger, sørfjordinger, fevåginger, hasselvikinger, fissedalinger og sikkert enda flere.

Disse begrepene vil nok leve videre, men finnes det et samlebegrep som kan favne alle de drøyt ti tusen innbyggerne i den nye kommunen?

– Jeg vet jo at lokalaviser har spilt en viktig rolle i å etablere noen slike innbyggernavn. Det kan jo være en fin anledning for innbyggerne i den nye kommunen til å danne en felles identitet, sier Daniel Ims, seksjonssjef i Språkrådet, til Fosna-Folket.

– En fornærmelse?

Ims viser til flere lignende problemstillinger i forbindelse med andre kommunereformer. Mens noen kommunenavn har gjort det naturlig å innføre et nytt samlebegrep, har det i andre nyfødte kommuner vist seg å være både uønsket og unødvendig.

– Poenget er at en kan fint leve videre med å være fra de bygdene en er fra, eller delene av kommunene. I Rissa vil man jo fortsette å være rissværing og i Leksvik vil de fortsatt være leksværing, sier Ims.

– Noen vil kanskje også oppfatte det som en fornærmelse om man endrer på dette.

Ikke noe krav

Ims forteller at det ikke er noe krav i forbindelse med en kommunereform å innføre et nytt felles begrep for innbyggerne i den nye kommunen.

– Vi har en innbyggernavnliste som ikke har status som offisiell; at slik skal det være. En del innbyggernavn endrer seg jo ved bruk, men det er bare å rapportere det inn, hvis kommunen kommer opp med et begrep.

Historisk sett finnes det flere måter å sette sammen et slikt begrep på. Det å ta deler av kommunenavnet og plusse på for eksempel -ing, -bu eller -bygg. Ims greier ikke å på stående fot å komme opp med et selvsagt forslag på hva innbyggerne kan kalles.

– Det vil jo være en måte å kalle innbyggerne for fosninger, innerfosninger blir kanskje litt vel omstendelig. Men det er jo en mulig måte å danne innbyggernavn på det også. Når man fra før har fosning vil jo mitt stalltips være å legge til indre- som er det letteste, sier Ims.

Felles identitet

Historiker Daniel Johansen ler godt når Fosna-Folket legger frem det viktige sakskomplekset.

– At man skal begynne å kalle folk for innerfosninger? I Rissa har de jo ikke greid å få til noen felles identitet siden 1964, så det har jeg kanskje ikke trua på, sier Johansen.

Det var i 1964 at Stadsbygd, Stjørna og Rissa ble slått sammen til én storkommune.

– Kaller man en rissværing for en staværing så slår han deg nesten ned, og kaller du en stjørnværing for en rissværing så slår han deg ned også.

Gode forslag

Johansen sliter å komme opp med gode forslag, og overlater oppgaven til innbyggerne selv.

– Folk har en tendens til å ta den saken i egne hender, uavhengig av hva man bestemmer i politiske prosesser. Jeg tror staværinger fortsatt kommer til å være staværinger. Men kanskje er ikke folk så opptatt av at de skal få til ett felles begrep på innbyggerne i kommunen.

– Men hvis du skulle foreslått noe?

– Det må jo bli innerfosning, hvis det skal være noe, foreslår Johansen.

Fosna-Folket trenger lesernes hjelp til å komme opp med gode forslag. Du kan stemme på ditt favorittforslag i pollen øverst til høyre i saken, eller sende inn ditt eget forslag via Facebook, kommentarfeltet nedenfor eller via e-post.