Når Ørland og Bjugn kommune møtes til felles kommunestyremøte den 22. august, er første punkt på lista å finne navn til den nye kommunen.

I kommunal- og moderniseringsdepartementets skriv til kommunene presiseres det at det er visse kriterier som må oppfylles for at navnet kan godkjennes. Blant annet må språkrådet tilfredsstilles.

– Vi har alltid gitt råd om å tenke på navn tidlig, men det tror jeg at de fleste gjør. Det er viktig at innbyggerne i kommunene kan identifisere seg med navnet. Derfor velger de ofte å finne et nytt navn, fordi de ikke ønsker å føle seg underlagt den andre kommunen, sier Daniel Ims, seksjonssjef i språkrådet.

Allerede bestemt?

Det foreligger allerede en fremforhandlet avtale mellom Bjugn og Ørland. I denne står det at kommunenavnet blir Ørland kommune, men at administrasjonssenteret skal ligge i Bjugn kommune, i Botngård.

– Navnet blir Ørland, vi endte opp med en avtale der begge parter syntes den andre fikk for mye; et godt tegn på balanse, skriver ordfører i Bjugn kommune, Ogne Undertun, til Fosna-Folket, og viser til intensjonsavtalen.

Ordfører i Ørland kommune, Tom Myrvold, er derimot ikke like kategorisk.

– Dette er et stykke arbeid som skal gjøres i fellesskap kommunene imellom, og hva navnet blir ønsker jeg ikke å uttale meg om. Navnet er viktig for mange; for noen er tjenester og innhold viktigere, sier Myrvold.

Tom Myrvold har flere forslag til nytt kommunenavn, men vil ikke si dem til Fosna-Folket. Foto: Ina Marie Haugen

– Jeg har noe jeg kan tenke meg i mitt hode, men dette er ikke jobbet med politisk. Jeg regner med dette blir et tema i det felles kommunestyremøtet. Det viktige før man begynner å hive ut navn, er å bli enig om hvilke prinsipper som skal ligge til grunn for beslutningen, og hva navnet skal representere.

Ytre Fosen?

Navn som Fosen, Austrått og Ørland-Bjugn er blant mange forslag, men det er visse føringer som må tas hensyn til.

– Kommuner som velger et eksisterende navn, trenger ikke rådspørre språkrådet, men det kan være relevant å spørre oss hvis man skal ha et annet navn eller lage et nytt. Det er et kulturvernperspektiv som legges til grunn; at vi følger prinsipper som vi har ellers i navnevern, og at vi tar vare på de nedarvede stedsnavnene, sier Ims.

Derfor kan sannsynligvis ingen kommune på halvøya kalle seg for Fosen før eventuelt alle kommunene blir slått sammen til én.

– Det er ingen av konstellasjonene på Fosen-halvøya som utgjør flertall av kommunene, så da ville nok vi gi det rådet at ingen av dem kan kalle seg Fosen alene. Rissa og Leksvik vil ha Indre Fosen, og slike tilleggsnavn er mulige løsninger.

Én mulighet for Ørland og Bjugn kan derfor være å kalle seg Ytre Fosen.

– Hva med for eksempel Austrått, som ligger i grenseland mellom kommunene? Eller Yrjar kommune?

– En måte å lage navn på er at man finner et historisk navn som i noen tilfeller er dekkende for et stort område. I andre tilfeller er navnet mer ikonisk eller symbolsk på en eller annen måte. Den type navnelaging finnes også, men vi ønsker nok først og fremst - når de bruker eldre navn - at de finner noe som i rimelig grad er dekkende for den nye kommunen, sier Ims.

Språkrådet har et visst mandat i navneprosessen, men det er kommunaldepartementet som i praksis godkjenner det nye navnet.

– Kommunal- og moderningseringsdepartementet ønsker at kommunene skal avgjøre dette selv. Greier de ikke det, så henter departementet inn råd fra språkrådet. Kommunene må gjerne be oss vurdere alternativene før de bestemmer seg.

Hva sier folk?

Walter Braa (til venstre) foreslår «Varghiet», mens Åsmund Nåvik mener «Ørland» er mer enn godt nok. Foto: Erik Eikebrokk

I Botngård går diskusjonen høyt mellom Kåre Rismark, Walter Braa og Åsmund Nåvik.

– Austrått vil jeg ikke ha, så det må bli Ørland. Det er jo bestemt, sier Nåvik.

– Problemet med Ørland er av internasjonal art, med æ, ø og å i navnet. Det går ikke, kontrer Braa.

Trioen blir bedt om å komme med forslag til et helt nytt navn.

– Det er veldig vanskelig å komme opp med et felles navn. Jeg tror det er taktisk lurt at Bjugn går med på Ørland, sier Rismark.

– Hva med Varghiet kommune da? skyter Braa inn. Det blir litt som Hell, der turister kommer på besøk bare på grunn av navnet.

Diskusjonen om kommunenavn overgås snart av andre digresjoner. Trekløveret tror folk flest begynner å bli lei av hele kommunereformen. Og noen ny folkeavstemning, om nytt kommunenavn, vil de slettes ikke ha.

– Det er nok nå! Enn så mye tid og penger som er kastet bort på dette her. Hvor mye har det kostet? spør Nåvik.

Ifølge brevet fra kommundaldepartementet kommer det frem at Bjugn og Ørland kommune innvilges totalt 27,5 millioner kroner for å gjennomføre sammenslåingen.

Kåre Rismark er lei av hele kommunereformen. Foto: Erik Eikebrokk

Samisk og kvensk?

I skrivet står det også at: «kommunene bør også vurdere om det er ønskelig å ha et offisielt samisk eller et kvensk parallellnavn på den nye kommunen.»

Ifølge Ims, i språkrådet, er det lite trolig.

– Det er nok ikke aktuelt med kvenske navn for Fosen-kommunene. Såvidt jeg vet er det ikke aktuelt på samisk heller, men der er det sametinget som gir råd.

Skulle ikke Bjugn og Ørland kommune komme til enighet, kan det være aktuelt for språkrådet å bli en tydeligere stemme i saken, men frem til det nøyer språkrådet seg meg å være akkurat det; å være et råd.

– Navnet som den nye kommunen kommer opp med, må grunngis. I vår tilråding ser vi på de ulike navneforslagene, hvis det er flere, og skriver et kort råd knyttet til dem. Og det kan godt være at vi skriver at flere navn kan brukes. Men det er sjelden at vi kommer med egne tilleggsforslag, det har vi bare gjort i ett tilfelle.

– Rissa og Leksvik har vi gitt råd om, da de henvendte seg til oss. Der ønsket de selv Indre Fosen, og det sa vi at fint kunne brukes.

Hva synes du den nye kommunen bør hete? Stem i kolonnen til høyre, eller send inn andre forslag til redaksjonen@fosna-folket.no.