En Rissa-bedrift var blant prisvinnerne da Det norske måltid arrangerte matgalla for tiende gang i Stavanger.

– Vi vant i fjor også, men vi forventet ikke å vinne igjen i år. Vi må jo være litt nøkterne, men man håper jo alltid, og det var gledelig å vinne. Vi dro jo ikke nedover for å bli nummer to, sier Hans Henrik Horneman, til Fosna-Folket.

Andre år på rad

Solbærisen produsert av Reins kloster, i Indre Fosen kommune, vant prisen for årets meieriprodukt. Dette var andre år på rad at Reins kloster vant Norges mest prestisjetunge matpris.

– Nå ser vi at Trøndelag med fem priser er landets mattyngdepunkt, sier hoveddommer Einar Risvik fra Nofima om den trønderske innsatsen.

– Det er jo bra bare å komme til finalen. Det er greit å få en slik bekreftelse av det vi driver med har en viss verdi og kvalitet, sier Horneman.

Han forteller at produsenten av de økologiske solbærene, Gry Østby Brødreskift, har aner fra Rissa.

– Hun har et feriested på Frosta som hun har dyrket solbær på.

Gode råvarer er avgjørende for en god is, forklarer Horneman. Men én ingrediens er ikke å finne i årets vinner-is.

– Egg kan være viktig i en is, men det er ikke egg i denne. Det blir litt mindre arbeid når man slipper å knekke alle de eggene. Jeg tror faktisk det er 29 prosent solbær i isen. Det er veldig mye. Tanken bak isene vi lager er at det skal være mye smak.

For andre år på rad vant Reins kloster Norges mest prestisjetunge matpris. Foto: Det Norske måltid DNM

– Les innholdsfortegnelsen

Horneman mener folk må bli flinkere til å sjekke hva isen - og andre matvarer - inneholder når de står og vurderer hvilke vare de skal kjøpe.

– Årsaken til at industriisene er billigst er at det spares på råvarene. Derfor er det viktig at folk begynner å lese innholdsfortegnelsen for å forstå hvorfor tilsvarende produkter har en annen pris. Det er en grunn til at samme produkt fra to forskjellige leverandører har to forskjellige priser.

Dobbeltvinneren tror likevel ikke at utmerkelsen fører til at bestillingstelefonen blir rødgløende i tiden fremover.

– Det handler jo om merkevare- og omdømmebygging, men det betyr nok mer i miljøet enn hva det gjør for folk rundt. I en salgs- og markedsføringskampanje så kan jo dette komme til nytte, men at telefonen blir rødglødende, det er vel heller tvilsomt. Men det er med og underbygger at alle isene våre holder god kvalitet (nå som både bringebærsorbeten og solbærisen har vunnet, journ. anm.), sier Horneman.

– Forhåpentligvis har i hvert fall to nye personer hørt om isen vår nå etter at vi vant denne prisen.

Går for en trippel

Horneman har akkurat gått av flyet fra Stavanger når Fosna-Folket tar kontakt.

– Ble det en bra fest?

– Vi er jo trøndere, så det ble en feiring med trøndersk fri. Neida, det var dannede folk her, så det ble vel en liten feiring før vi så kveldsnytt og la oss tidlig. Men vi er jo ikke i Trøndelag nå, så vi måtte ta det ned litt og ta litt hensyn.

– Og nå går dere for ny pris neste år, og en trippeltriumf?

– Godt spørsmål. Vi brygger jo øl også, så kanskje hvis vi har en øl som egner seg, så sender vi inn til den kategorien. Det er jo en tanke, men man kan jo ikke regne med å vinne hvert år. Vi får se.

13 norske matprodusenter vant priser under matgallaen. Foto: BITMAP

– Delikat

Juryen begrunnet prisen på følgende måte:

– Vinnerproduktet kommer i en delikat forpakning, med tydelig designprofil. Årets vinner er håndverksbasert og av høy kvalitet, både på farge, konsistens og smak. Produsenten er kvalitetsbevisst i alle ledd. Basert på svært godt håndverk, skiller den seg fra masseprodusert is, står det i begrunnelsen.

Iskremen til Reins kloster, som eies og drives av Horneman, er håndverksbasert, basert på lokale ingredienser og økologisk. Også melken som brukes i isen kommer fra gården på Reins kloster.

– Vi forsøker å bruke lokale råvarer hvis de er tilgjengelige. Fløte fra Rørosmeieriet, egg fra Ørland, jordbær, bringebær og solbær fra Trøndelag, skriver Reins kloster.

Som tiende generasjon overtok Hans Henrik Horneman driften av den over tusen år gamle gården i 2001. Selve klosteret ble satt opp i 1226, ifølge hjemmesiden.

Trøndersk mat best

Trøndelag var svært godt representert blant både nominerte og vinnere. Hele 10 av 39 finalister var trøndere, og fem av disse vant sine klasser.

– I løpet av 10 år med Det Norske Måltid, ser vi at det er internasjonalt høyt nivå på det som produseres her i landet. Mange produsenter fanger opp tilbakemeldingene fra juryene og jobber videre for å løfte seg, sier Risvik.

Fredag kveld postet Det norske måltid følgende på Twitter: