I lang tid har elevenes utendørstilbud ved Botngård skole vært begrenset til noen få disser og stativer, for å bruke inspektør Tor-Eirik Sollis egne ord. Siden sommeren 2017 har noe begynt å skje.

– Utvalget av apparater har vært begredelig på skolen i en del år nå. Vi fikk noen midler av kommunen i 2017 som vi nå har brukt på nye apparater. Det er behov for enda flere apparater, og vi jobber med å utvide, sier Solli.

Spider

Et over åtte meter høyt klatreapparat av typen Spider 8-6 skal etter planen settes opp mellom skolen og den eksisterende ballbingen på skolens uteområde.

– Å få etablert et klatreapparat som er med på å utfordre barna motorisk ser vi på som særdeles viktig. Vi har mange elever/unge innbyggere som ikke er så opptatt av organisert lek og ballspill. Da vil en klatrepyramide være svært attraktivt for disse barna, står det i behovsvurderingen som skolen har levert.

Kostnaden, som også inkluderer belysning, er beregnet til snaut 460 000 kroner. Beløpet inkluderer to lysmaster som skal sørge for belysning i de perioder av året hvor dette er nødvendig.

– Tanken med spideren er at den skal være utfordrende for alle elever. Unger må få lov til å klatre, sier Tor-Eirik Solli, inspektør ved Botngård skole.

Klatreapparatet, som er av typen Spider 8-6, er over åtte meter høyt. Foto: Bjugn kommune

Millioninvestering

På samme område er det også planlagt å bygge en ballbinge i størrelsesorden 24 ganger 12 meter.

– Ballaktivitet er det som er mest populært hos elevene. Å få etablert en ballbinge vil gjøre denne aktiviteten mer «ryddig» og attraktiv. Spesielt med tanke på våre minste elever, vil en ballbinge medvirke til mer økt aktivitet, står det i behovsvurderingen.

Dette inkluderer fire lysmaster som, i tillegg til å lyse opp ballbingen, også får i oppgave å lyse opp området rundt på tidlige vintermorgener og mørke kvelder. Prisrammen på ballbingen er i overkant av 700 000 kroner.

Det er fra før av satt opp én ballbinge på skolens område.

– Det er en voldsom pågang på ballbingen så det er behov for én til, ifølge Solli.

Klatreapparatet skal settes opp i skoleområdet ved Botngård skole. Foto: Bjugn kommune

To ballbinger

Ett av målene med ballbingen er å skape mer aktivitet hos kommunens unge innbyggere. Bjugn kommune har innhentet et tilbud fra Uniqa på ballbinge, som blant annet inkluderer hærverksikre mål og spillerinngang.

– Underlaget i ballbingen vil være kunstgress og sand, og ikke gummi, ifølge søknaden.

Ballbingen skal etter planen settes opp på den gamle fotballbanen som ligger ved siden av den eksisterende ballbingen. Den nye vil i størrelse bli litt mindre enn den gamle.

– Slik det er i dag må skoletrinnene rotere på å bruke ballbingen. Med den nye ballbingen håper vi at de yngste kan få enda mer tid, sier Solli.

Den eksisterende ballbingen blir mye brukt, men ingen av lyskasterne er i drift. - Muligens hærverk, sier Solli, om de to hullene i hvert lys. Foto: Erik Eikebrokk

Åpent for alle

Både klatreapparatet og ballbingen skal, ifølge driftsplanen, finansieres med lån over kommunens investeringsbudsjett, og driftskostnadene antas å være marginale slik at de dekkes av det ordinære driftsbudsjettet.

– Anlegget skal settes opp på skolens område. Elever vil ha tilgang til anlegget i skoletiden. Skolens område er tilgjengelig for alle brukere på ettermiddag, kveld og helger, ifølge driftsplanen.

Byggingen er allerede vedtatt i Bjugn kommunestyre som del av revidert kommunedelplan for idrett og fysisk aktivitet for perioden 2018 til 2020. Den videre prosessen hviler nå på Bjugn kommunes behandling av skolens søknad om idrettsfunksjonell godkjenning og søknad spillemidler.

– Håpet er å ha dette klart til skolestart høsten 2018, sier Solli.