Det kunne manusforfatter Marte Hallem fra Scene Midt AS fortelle på et møte i Leksvik før helga.

«Operasjon Oleander» var en aksjon hvor tyskerne arresterte motstandsfolk på Fosen. Aksjonen startet 26. mai i 1944 og 60 motstandsfolk, som blant annet tyskerne mistenkte for å hjelpe flyktninger over til Sverige, ble arrestert. To fosninger ble drept i og like etter aksjonen. Asbjørn Øksendals bok «Operasjon Oleander. Gestapo i Trondheim og Leksvik-affæren 1942-44» forteller om dette.

Trøndersk krigshistorie

I Leksvik var flere personer involvert i arbeidet med å lose flyktninger over til Sverige. Blant dem var Moan-karene, Ludvig Kruksve og Rikard Myhre som med stor fare for sitt eget liv var med og hjalp flyktninger i sikkerhet på den andre siden av grensen.

Tidligere i år bestemte Leksvik Teatertrupp og Skaudal Teaterlag seg for å sette opp et teaterstykke med bakgrunn i denne historien. Verdalingen Marte Hallem ble engasjert som manusforfatter. Hennes farfar var flyktninglos under krigen.

- Dette er en stor trøndersk krigshistorie, og den har paralleller til i dag. Det er interessant å lage teater av hverdagsmennesker. Dette er så stort at jeg må lage en trilogi av historien, forteller Hallem.

Tre episoder

Episode 1 har fått tittelen «Flukten over fjellet», og temaet er jødeforfølgelsene i Trøndelag og bygdefolks møte med mennesker på flukt.

- Mitt mål er at folk kan gjøre seg tanker om hvordan det er være på flukt i dag. Moan-familien vil være sentral i denne forestillingen, sier Hallem som etter planen skal være ferdig med manuset til den første episoden innen 1. februar neste år.

Episode 2 har fått tittelen Muldvarpen, og har angiveri, tillit og vennskap i krigstid som tema.

- Angiveren Karl Adding blir sentral i denne episoden. Det blir også motstandskarene Arnfinn Grande og Kåre Nøstvold fra Leksvik, forteller Hallem.

Den siste og tredje episode har hun kalt «Vargtimen». Temaet der vil være krigens brutale sluttspill og dens langtidsvirkninger på hverdagsmennesker som er blitt sentrale brikker i den.

- Vargtimen er den timen på døgnet hvor folk har de største marerittene, sier Hallem.

Godt i gang

Det er ufattelig mye som skal på plass før teppet kan gå opp 1. september neste år, men de frivillige er allerede godt i gang med forberedelsene.

- Nå har vi vært på Ner-Killingberg og sett på hvor mye publikum vi kan på plass til. Vi tror vi vi skal få inn drøyt 400 personer. I utgangspunktet har vi planlagt seks forestillinger, og vi har funnet ut at 1. september vil det være mørkt nok klokka 20.30 til at forestillingen kan begynne, sier Barbro Hølaas Vang fra Leksvik Teatertrupp.

Barbro Hølaas Vang (stående) og andre frivillige er igang med forberedelsene til neste års store teateroppsetting i Leksvik.

En rekke sentrale personer når det gjelder kostymer, matsalg, rigging, innkvartering, parkering og markedsføring er allerede på plass. Kristoffer Moan er produksjonsleder for forestillingen, og Knut Ola Vang skal komponere musikken.

- Dette er nytt for mange i Leksvik. Men skal vi få det til må lokalsamfunnet stille opp. Vi må ha en lokal forankring, sier Vang.

Lokalt engasjement

Marte Hallem og mannen Arnstein Langåssve står bak Scene Midt AS. Langåssve er co-produsent for oppsetningen.

- Min jobb er å få det hele ut i livet. Vi er ute etter det lokale engasjementet. Det kan vi ikke gi dere. Det må dere finne sjøl. Skal det ikke bli en økonomisk ruin, må det et lokalt engasjement til, sier Langåssve.

Arnstein Langåssve er co-produsent.

Prosjektet har allerede fått 500 000 kroner i eksterne kulturbyggingsmidler fra Indre Fosen kommune.

Senker skuldrene

- Det artigste med jobben er å bygge opp noe nytt i et lokalsamfunn, noe som betyr noe for folket her. Når jeg ser hva dere allerede har fått på plass senkes skuldrene mine, sier manusforfatter Marte Hallem.

De to første episodene av «Operasjon Oleander» skal spilles på Ner-Killingberg i 2018 og 2019, mens den siste skal settes opp på Museet Kystens Arv på Stadsbygd i 2020.