Det er Leksvik Teatertrupp og Skaudal Teaterlag som skal få dette mørke kapittelet fra andre verdenskrig fram i lyset.

«Operasjon Oleander» var en aksjon hvor tyskerne arresterte motstandsfolk på Fosen. Aksjonen startet 26. mai i 1944 og 60 motstandsfolk som blant annet tyskerne mistenkte for å hjelpe flyktninger over til Sverige ble arrestert. To fosninger ble drept i og like etter aksjonen. Asbjørn Øsendals bok «Operasjon Oleander. Gestapo i Trondheim og Leksvik-affæren 1942-44» forteller om dette.

Samarbeid

I Leksvik var flere personer involvert i arbeidet med å lose flyktninger over til Sverige. Blant dem var Moan-karene, Ludvig Kruksve og Rikard Myhre som med stor fare for sitt eget liv var med og hjalp andre i sikkerhet på den andre siden av grensen.

Nå ønsker Leksvik Teatertrupp i samarbeid med Skaudal Teaterlag i Rissa å lage et teaterstykke med utgangspunkt i denne historien.

- Det startet med at Odd Tronstad, som døde i fjor sommer, og jeg snakket om at vi burde få til noe på Ner-Killingberg i Leksvik. Jeg tok kontakt med Marte Hallem, og det var hun som kom opp med ideen og at vi burde lage noe med utgangspunkt i «Operasjon Oleander». Hun har mye kjennskap til historien om grenselosene, og er engasjert til å skrive manus til stykket, forteller Barbro Hølås Vang i Leksvik Teatertrupp.

Les mer og se video: Slik hjalp Arne (92) en torturert krigsfange.

Kulturbygging

Nå er også Skaudal Teaterlag involvert i planene, og prosjektet er blitt en del av kulturbyggingen i Indre Fosen kommune.

- I utgangspunktet var dette tenkt som et prosjekt på Ner-Killingberg, men så fikk vi med oss Skaudal Teaterlag. Fluktruten som gikk fra Ørland til Sverige gikk gjennom både Rissa og Leksvik, og folk både i Rissa og Leksvik ble arrestert i «Operasjon Oleander». Kanskje kan dette teaterstykket bli noe som vi kan sette opp flere steder. Falstadsenteret skal ha flukt som tema i 2018, så kanskje kan vi få til et samarbeid der, sier Vang.

Under Operasjon Oleander i 1944 ble fosninger fra dagens Leksvik, Rissa, Bjugn, Ørland og Åfjord kommune arrestert.

- Vi må tenke stort om dette. Dette er en del av historien vår som fortjener å komme fram i lyset, og den er absolutt høyaktuell nå med tanke på den flyktningsituasjonen vi har. Nå har det også gått så lang tid siden krigen at det er tid for å snakke om det som hendte, sier Petter Harald Kimo fra Skaudal Teaterlag.

Bestefaren deltok

Kristoffer Moan som er barnebarn av en av heltene fra flyktningtransporten til Sverige, Kristoffer Moan, er også involvert i prosjektet.

- Jeg kan ikke noe om teater, men jeg kan mye om historien. Jeg må si tusen takk til dem som har dratt i gang dette. Mitt store ønske er at dette kan bli noe som kan bli brukt i undervisningen i skolen, sier Moan.

Han skal sammen med flere gå den ruta bestefaren og flere slektninger benyttet den gang de loset flyktninger fra Leksvik til svenskegrensa.  Det var høsten 1942 at de nevnte leksværingene hjalp de første flyktningene over til Sverige. Denne høsten ble jødene i Norge arrestert og sendt til tyske utryddelsesleire i Polen. Flere jøder gikk også i dekning, og det var to av disse familien leksværingene hjalp over til Sverige like før jul i 1942.

Motstandsmennene fra Leksvik fortsatte å hjelpe flyktninger over til det nøytrale nabolandet frem mot tyskernes storaksjon i pinsa 1944. En av dem, Johan Moan, ble pågrepet på en av sine turer til Sverige og havnet i storangiveren Henry Oliver Rinnans mye omtalte bandekloster i Trondheim. Der ble han torturert, men klarte med et nødskrik å rømme og overlevde krigen.

- En aktuell og sterk historie

Marte Hallem er i gang med manusskrivingen, og skal etter planen være ferdig i januar neste år.

- Dette er veldig spennende. Jeg ble fasinert av historien da jeg leste lokalhistorie. Dette er viktig hverdagshistorie, og boka til Øksendal er godt skrevet. Jeg trodde mange visste om denne historien, men slik er det ikke. Heller ikke i Leksvik er den godt kjent. Det er en aktuell og sterk historie. Også i dag har vi flyktninger, og vi har godt av å bli utfordret. Hvordan ville vi ha reagert om det stod tre flyktninger på døra som ville til Sverige, spør manusforfatteren.

«Operasjon Oleander» blir en stor oppsetning som vil kreve store ressurser både økonomisk og arbeidsmessig. Både profesjonelle skuespillere og amatører vil stå på scenen.

Proffer og amatører

- Jeg har gode erfaringer med teatersamarbeid mellom profesjonelle skuespiller og amatører hvor begge gruppene er med og løfter hverandre. Jeg håper vi kan få med et par-tre profesjonelle, men det er litt avhengig av budsjettet. En rolle som angiveren Karl Adding bør spilles av en profesjonell skuespiller. Han er en komplisert karakter å gå inn i, sier Hallem.

Manusforfatter Marte Hallem. Foto: Privat

Karl Adding var halvt jøde, men opererte til tross for det som agent for tyskerne. Han utga seg for å være motstandsmann og fikk på den måten innpass i motstandskretser, blant annet i Leksvik.

Oppsetningen er tenkt som et musikkteater, og Knut Ola Vang fra Leksvik skal være hovedkomponist i oppsetningen.

- Det som er alfa og omega for dette prosjektet er at det er et lokalt eierskap som kan drive det videre slik at det kan bli noe varig av det. Så langt har jeg møtt positive folk både i Leksvik og Rissa, sier Hallem.

Finansiering

Det foreløpige budsjettet for prosjektet er på 1,5 millioner kroner.

- Når det gjelder finansieringen må vi ty til flere kilder. Vi har fått 500 000 kroner i kulturbyggingsmidler. Vi skal søke på diverse fond, og vi må spørre sponsorer. Dersom en tredjedel av de medvirkende er under 26 år kan vi søke Frifond-midler. Billettinntekter blir også viktig, sier Vang.

Premieredatoen er ennå ikke satt, men sannsynligvis blir det høsten 2018.

- Det beste blir at vi spiller stykket om høsten. Med tanke på lyssettingen vil det være den beste tiden, sier Vang.

Ikke en konkurrent

«Den siste Viking» som er et vel etablert spel i Stadsbygd har også sine oppsetninger etter at kveldene er blitt mørke på seinsommeren og høsten.

- Det er viktig å presisere at vi ikke skal være noen konkurrent til «Den siste viking», som også tar for seg en viktig del av historien vår. «Operasjon Oleander» skal være noe annet. Og så må jeg si at vi har et veldig behov for skuespillere. Det er bare å melde sin interesse, sier Kimo.