I regjeringens forslag til statsbudsjett kommer det frem at Bjugn kommune er den kommunen i Sør-Trøndelag med størst prosentvis vekst i frie inntekter. Bare Vikna kommune i Nord-Trøndelag (3,8) prosent har høyere tall enn Bjugn (3,7) av kommunene i trøndelagsfylkene.

Ordfører Ogne Undertun forklarer tallene slik:

– Regiontilskuddet på 1,8 millioner kroner, i forbindelse med kommunereform, ligger inne og gir en betydelig effekt. Vi ser, som vi har gjort i flere år, at vi ikke får uttelling på den folkeveksten vi har hatt.

Fattig trøst

For bak de positive tallene statsbudsjettet presenteret, skjuler det seg, ifølge ordføreren, en litt annen virkelighet.

– Vi ligger 2,5 millioner kroner under de beregningene vi har gjort selv ut fra egen vekst, og som ligger til grunn i Bjugn kommunes økonomiplan.

Frie inntekter er midler kommuner og fylkeskommuner fritt kan disponere uten andre føringer fra staten enn gjeldende lover og regler.

– Det betyr fortsatt underfinansiering av Bjugn kommune og gir liten grunn til feiring. Derfor er det liten trøst å komme godt ut i Trøndelag når realiteten er fortsatt svekkelse av kommuneøkonomien.

Landsbasis

Fra 2017 til 2018 er det på landsbasis en nominell vekst i kommunenes frie inntekter på 2,6 prosent, regnet fra anslag på regnskap for 2017. Kommunene i Trøndelag anslås samlet sett å få en nominell vekst i de frie inntektene på 2,4 prosent.

I Trøndelag har 13 av 47 kommuner en vekst som er høyere enn eller lik veksten på landsbasis. Størst vekst har Vikna kommune med 3,8 prosent, mens Selbu kommune har lavest vekst med 0,1 prosent. Vekstprosentene er regnet fra anslag på regnskap for 2017.

Tallene for Bjugn kommune var nest best blant kommunene i Trøndelag, og over landsgjennomsnittet, men det viser altså, ifølge Undertun, ikke den fulle og hele sannhet.

– Går godt på Fosen

For Ørland kommune viser tallene en vekst i frie inntekter på 3,0 prosent. Tallene for Åfjord, Roan og Osen kommune er henholdsvis 1,5 prosent, 1,2 prosent og 1,1.

Statsbudsjettet legger ikke ut individuelle tall for Rissa og Leksvik, ettersom de to kommunene slås sammen til Indre Fosen kommune fra og med 1. januar 2018. Det samlede tallet for den nye kommunen er 1,1 prosent.

Sett under ett hadde kommunene i Trøndelag i 2016 utgiftskorrigerte frie inntekter litt under landsgjennomsnittet. Når man sammenligner kommunenes inntekter korrigert for variasjoner i utgiftsbehov, tar man hensyn til at de antatte kostnadene ved å produsere tjenester varierer betraktelig mellom kommunene.

I Trøndelag hadde 23 av 48 kommuner utgiftskorrigerte frie inntekter som var høyere enn eller lik landsgjennomsnittet. Variasjoner i inntektsnivå kommunene imellom har hovedsakelig sammenheng med variasjoner i skatteinntekter, regionalpolitiske tilskudd og skjønnstilskudd.