Bedriftshelsetjenesten er noe de fleste kjenner til eksistensen. Imidlertid er det ikke alle som kjenner til måten den er organisert på. For eksempel er det visstnok en utbredt oppfatning at det er en offentlig institusjon.

– Vi er en privat bedrift, slår Stene fast.

Lovpålagt

Loven pålegger alle arbeidsgivere å knytte virksomheten sin til en godkjent bedriftshelsetjeneste dersom risikoforholdene tilsier det. Bedriftshelsetjeneste er en og rådgivende tjeneste bestående av fagkyndige innen forebyggende HMS-arbeid. De skal bistå arbeidsgiver og arbeidstakere med å følge opp arbeidsmiljøet i virksomheten. I praksis gjelder dette produksjonsbedrifter.

Noen bransjer har et mer risikofylt arbeidsmiljø enn andre, med større risiko for sykdommer, skader og psykiske belastninger.

– Vi har 185 medlemsbedrifter på Fosen med om lag 2600 ansatte, opplyser Stene.

Bedriftsbesøk

Når Fosna-Folket møter Stene, kommer han fra et bedriftsbesøk på Ørlandet. Fosen Bedriftshelsetjeneste har to kontorer, ett i Vanvikan med fire ansatte og ett på Brekstad med to ansatte. Nærheten til bedriftene på Fosen er deres viktigste styrke, mener den nye daglige lederen.

– Vi er en del av lokalmiljøet, sier Stene, som sjøl er trondheimer.

Han forteller at de er inne og gjør debrifinger etter arbeidsulykker.

– Heldigvis er det en positiv utvikling, sier Stene.

De har mange kunder innen landbruket på Fosen. Etter nyttår blir også landbruket i Ørland og Bjugn en av kundene.

Bredt engasjement

Bedriftshelsetjenesten kan bistå sine medlemmer på mange områder. HMS, eller helse, miljø og sikkerhet er et åpenbart område. Spesielt småbedrifter og enmannsforetak kan ha god nytte av å dra inn ekstern kompetanse her, trur Stene.

Kurs for verneombud og ledere er et eksempel på et felt der bedriftshelsetjenesten kan bidra. Alt i lokal regi.

– Med lokale eiere og lokal tilknytning slipper en at vi forsvinner ut av distriktet, slik det har hendt med bedrifter som har blitt kjøpt opp. Vi vil alltid være her for kundene våre, sier Stene.