– Vi må forebygge sykemeldinger sammen. tilrettelegging for å unngå sykemelding der det er mulig er kjempeviktig for å få fraværet ned, sier Hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Bjugn kommune, Gunn Karin Olsen.

Stor økning

Fosna-folket skrev 7. mars om tiltakene kommunen har satt i verk for å redusere sykefraværet blant kommunalt ansatte i Bjugn.

Rådmannen og helsesjefen presenterte for kommunens kontrollutvalg at sykefraværet i kommunen var like over tolv prosent i 2016, opp fra 9,5 prosent i 2015.

Les også: – 12 prosent sykefravær er en utfordring

Nedbemanning

Olsen tror økningen kan ha sammenheng med den store nedbemanningsprosessen kommunen gjennomførte i 2016, men at sykefraværet er sammensatt og har ulike årsaker.

Hun understreker at nedbemanningsprosessen har vært god og at det har vært stor vilje fra alle parter for å løse situasjonen med minst mulig smerte.

– Fagforbundet gikk inn i prosessen med mål om å opprettholde medlemmenes ansettelsesforhold, noen ble omplassert, men det viktigste var å opprettholde ansettelsesforholdet og det klarte vi. Vi har greid å unngå oppsigelser helt. Det er viktig. Kanskje vi ikke klarte å følge det forebyggende arbeidet godt nok opp under den krevende prosessen, sier Olsen.

Slitasje

Likevel sier den hovedtillitsvalgte at hele kommunen har vært i en nedbemanningssituasjon, noe som påfører hele organisasjonen stor slitasje.

– Det er noe alle ansatte har måttet forholde seg til, i likhet med en annen økonomi i organisasjonen. Man har vurdert om man virkelig trenger vikar ved alle fravær. Det fører ofte til underbemanning som igjen gir stor slitasje på de gjenværende ansatte, sier Olsen.

Mindre motstandskraft

Det er i liten grad registrert at sykemeldt fravær skyldes forhold på arbeidsplassen.

– Ting henger sammen. Når folk opplever at de er slitne på grunn av nedbemanningen blir de fortere syke og sykefraværet vil øke, sier Olsen.

Hun har stor tro på at satsningen kommunen gjør på å redusere sykefravær vil bære frukter.

Olsen trekker frem arbeidet med refleksjonsgrupper og debriefing etter jobb som et godt tiltak for å bearbeide inntrykk fra arbeidshverdagen. Det tror hun øker tryggheten i jobben og reduserer belastningen enkelte ansatte føler.

– Det er viktig å komme sammen å høre fra kolleger at de vurderingene man har gjort og at måten man har løst arbeidsoppgaver på er god. Det handler om trygghet og å heve yrkesstoltheten samtidig som det reduserer press, sier Olsen.

Ledelse og organisasjon

Som hovedtillitsvalgt for ansatte i mange forskjellige yrkesgrupper, erfarer Olsen at ansatte ofte tar på seg skyld for det som egentlig er organisatoriske utfordringer og mangler.

– Ansatte er veldig pliktoppfyllende og gjør så godt de kan. Om en renholder ikke rekker å vaske et gulv føler de ofte skyld og utilstrekkelighet. Ofte handler det om organisering, sier hun.

Derfor mener hun dialogen mellom ansatte og ledere er essensiell for å ha en felles forståelse av forventinger.

– Hva er godt nok? Hvilke oppgaver skal jeg prioritere bort? Å velge bort oppgaver for å komme gjennom arbeidsdagen er for mange vanskelig og øker presset på den enkelte. Flere opplever det også som et krysspress i forhold til kvalitet og yrkesstolthet. Det er klart at ledere også har økt press etter nedbemanningen, noe som gjør at de har mindre tid til ledelse. Sammen må vi være med på å styrke refleksjon og fokus på hvordan det er å stå i tjeneste i hverdagen, sier Olsen.

Styrket fokus

Olsen kan fortelle at arbeidsmiljøutvalget i kommunen har styrket fokus på sykefravær og hva utvalget kan bidra med for å redusere fraværet.

Et av tiltakene er at arbeidsmiljøutvalget flytter sine møter ut på arbeidsplassene for å komme i dialog med ansatte.

I arbeidsmiljøutvalget sitter tillitsvalgte, representanter fra administrasjonen, vernetjenesten, bedriftshelsetjenesten og også NAV ettersom kommunen er en inkluderende arbeidslivsbedrift (IA-bedrift).

– Sykefravær er ikke et ansvar for den enkelte. Er man syk er man syk. Som IA-bedrift har vi mulighet til å søke om økonomiske tilskudd for å legge arbeidsforholdene til rette for ansatte så godt som mulig for å unngå fravær der det er mulig. Arbeidsmiljøutvalget har økt fokus på sykefravær og verktøyene vi har til rådighet, sier Olsen.

Tre parter

For kommunalt ansatte er kommunestyret arbeidsgiver. Olsen sier et politisk fokus på å forebygge sykefravær er en viktig brikke for å gi enda bedre tjenester til innbyggerne i Bjugn.

– Fagforbundet ønsker et tettere trepartssamarbeid. Kommunepolitikerne bevilger midlene og vedtar budsjettene for de ulike tjenestene. Resultatet av deres prioriteringer legger føringer for hvor gode tjenester vi kan tilby, sier hovedtillitsvalgt Gunn Karin Olsen.