- Her hvor jeg bor er det vanskelig å sende og motta tekstmeldinger. Det er kun noen steder på gården hvor det går an å ringe, sier gårdbruker Petter Harald Kimo i Skaugdalen i Rissa.

Kimohaugen

Han har i flere år vært en ivrig forkjemper for bedre mobildekning i bygda, og nå ser det ut til at det snart blir en bedring. En ny mobilsender skal med stor sannsynlighet bygges på Kimohaugen, like bak gården til Petter Harald Kimo.

Rissa kommune har også arbeidet for å bedre mobildekningen i Skaugdalen.

- For oss er det viktig å finne en plass hvor mobildekningen til skolen og barnehagen i Skaugdalen blir god. Det er ganske sikkert at masta blir plassert på Kimohaugen, men stedet må kvalitetssikres først. Det blir snart gjort, sier Olbert Aasan i Indre Fosen Utvikling.

Viktig for beredskapen

Av beredskapsmessig hensyn er det viktig med gode mobiltelefonforhold.

- Det er noe beredskapsavdelingen hos Fylkesmannen er opptatt av. Da vi markerte at det ble satt opp en ny mobilsender i Fevåg nylig, var to representanter fra Fylkesmannen til stede. Det viser at de er opptatt at det skal være gode mobilforhold, sier Aasan.

- Avgjørende for bosetting

- Det er avgjørende for bosetting i distriktene at det er mulig å bruke mobiltelefon. Jeg tror det er viktigere med gode mobilforhold enn at det er kort veg til butikk og skole. Jeg driver med melkeproduksjon og har robot i fjøset. Den sender melding på mobilen når det er noe galt, og det har hendt flere ganger at jeg ikke har fått disse feilmeldingene, sier Kimo.

Et spleiselag

Hva det vil koste i kroner og øre å bedre mobildekningen i deler av Skaugdalen, tør ikke Aasan å si noe eksakt om.

- Det som er viktig, er at vi har en positiv grunneier og at det ikke blir så langt å føre fram strøm. Grunneieren er positiv, og jeg tror heller ikke det vil bli så svært dyrt å få fram strømmen. Jeg vil tippe hele prosjektet vil komme på om lag 1,5 millioner kroner. Det vil bli et spleiselag mellom Fylkesmannen, fylkeskommunen, Rissa kommune og teleoperatøren. Det er ikke helt bestemt hvilken teleoperatør det blir ennå, sier Aasan.

Den nye mobilmasta som skal settes opp vil rage 30 meter til værs fra toppen av Kimohaugen.

- Må prioritere

Det er ikke bare i Skaugdalen folk og melkeroboter sliter med mobilsignalene.

- Vi vet om flere plasser i Rissa hvor mobildekningen er dårlig, og vi arbeider med problemet. Men vi må prioritere, og nå er det viktig for oss å bedre dekningen i dette området på grunn av skolen og barnehagen, presiserer Aasan.

- På dagtid dreier det seg kanskje om 60 personer som holder til på skolen og barnehagen, og når det er arrangement i grendahuset dreier det seg ofte om langt flere personer. Derfor er det på høy tid at det snart blir bedre mobilforhold i området, sier Kimo.