Representanter både fra Telenor, fylkeskommunen og fylkesmannen, samt fra kommunen var på plass for å være med på åpningen og ta den nye masta i øyesyn. Dette er den tredje masta i Rissa kommune som settes opp i samarbeid med fylket, kommunen og Telenor.

- Stort trøkk

- Vi har et kjempetrøkk på mobil og fiber i kommunen, og jobber med 14 ulike strekninger nå. Fiber og mobilmaster er et satsingsområde for oss. Det er viktig både for innbyggerne, næringslivet og landbruket. Og vi er utrolig godt fornøyd med samarbeidet med fylkeskommunen og Telenor om dette, sa ordfører Ove Vollan som innledet den offisielle delen.

Prosjektleder Pål Magnar Dahlø hos fylkeskommunen påpekte at av alle kommunene i Sør-Trøndelag var Rissa sannsynligvis den kommunen som gjør mest i forhold til utbygging av fiber og mobilmaster.

Haga-modellen

- Foreløpig er vi ferdige med fire prosjekter i Rissa. Det er veldig bra. Og bredbåndsprosjektene har jeg nesten ikke tall på lenger, men det er mange, sa Dahlø.

Han forklarte litt om hvilken modell som brukes for mastene som settes opp. Den såkalte Haga-modellen.

- Det er en god måte å bygge ut mobildekningen på. Vi har bygd 20 master etter denne modellen nå, sa han.

Avtalen om utbygging av mast i Fevåg ble signert i juli i fjor. Nå er det gått ett år og masta er i bruk.

- Avtale med grunneiere er det første som må på plass. Punktet for masta her i Fevåg er flyttet to ganger. Det første punktet så bra ut på kartet, men ikke så bra etter at vi var her på befaring. Vi fant et nytt, og så ble det flyttet ytterligere 30 meter til der masta står i dag, forklarte han.

Kostnad

Masta som nå er offisielt innviet hadde et budsjett på 750.000 kroner. Det deles omtrent i tre, der kommunen betaler en del, fylket en del og fylkesmannen en del. I tillegg kommer Telenor sin andel på om lag 800.000 kroner til sambandsutstyret. Totalkostnad på denne masta ble på 1.537.994 kroner.

Mobilmasta rager 30 meter over bakken og har en total kostnad på drøyt 1,5 millioner kroner. Foto: Sigrun Overland

Bygget som Telenor nå har satt opp har plass til fire operatører til.

Fra Telenor deltok prosjektleder Pål Lukashaugen og Dag Kløvjan som er regiondirektør.

Samfunnsansvar

- Det er hyggelig og gledelig å få være med på åpning av denne basestasjonen. Telenor skal ta samfunnsansvar og vi investerer totalt fire milliarder kroner i året på dette. Vi er avhengig av denne type spleiselag for å få dekning og service til innbyggerne i hele landet, sa Tor Kløvjan.

Pål Lukashaugen opplyste at Telenor nå har 7300 basestasjoner i Norge.

For framtiden

- 5G er nå i støpesjeen, og med basestasjonene på 4G har vi lagt infrastrukturen for 5G, forklarte han.

Litt orientering fra Pål Lukashaugen inne i huset med sambandsutstyret. Foto: Sigrun Overland

Telenor har konsesjon på 4G fram til 2033.

Olbert Aasan i Indre Fosen Utvikling skrøt av Pål Magnar Dahlø og hans positivitet for å få til dette.

Kirsti Leirtrø (fylkespolitiker Ap) påpekte at det var artig å få være med og se fylkeskommunens samfunnsutviklerrolle i praksis.

- Viktig å bruke penger på

- Vi har i utgangspunktet ikke ansvar for mobil og bredbånd, men vi har en oppgave i å utvikle samfunnet. Å bruke penger på mobil og bredbånd er utrolig viktig, og vi har fått til et godt samarbeide om dette. Da kommer vi så utrolig mye lenger, bemerket hun.

- Målet er at det skal være nett overalt, alltid. Bredbånd og mobildekning er blitt nesten viktigere enn veg, påpekte hun.

Framoverlent kommune

Dag Otto Skar som er fylkesberedskapssjef hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag skrøt av Rissa som en framoverlent kommune.

- Dette er tydeligvis en kommune som vil gjøre gode ting for sine innbyggere. Egentlig så er det ikke snakk om store midler fra oss, men det er vel anvendte penger. Vi bør bruke mer penger på det, både for innbyggernes skyld og for beredskapen, påpekte han før hele følget tok turen opp for å beundre den nye masta og klippe den symbolske snora.

Nabokommunene

Med masta på plass i Fevåg får også innbyggere i Bjugn og Ørlandet, på Kalvå og Eide rett over Stjørnfjorden fra Fevåg, god mobildekning.

På veg opp med Stjørnfjorden og Ørland og Bjugn i bakkant. Foto: Sigrun Overland

- Det er sagt at de skal være med på å betale litt av summen Rissa kommune har lagt inn i dette, opplyste Dahlø.

- Hvor mye mener du det er verd?

- 50.000 kroner hver bør de to kommunene være med å betale. Det blir rimelig for dem, sier Dahlø.