Gårdsanlegget på Ner-Killingberg er en unik kulturperle i Leksvik. Leksvik Historie- og Museumslag står som eier av gårdsanlegget, og laget har gjennom flere år gjort en formidabel innsats for å bevare og vedlikeholde det unike stedet.

Eternittak

I flere år har det pågått restaureringsarbeid på låna og i hagen. Nå er det det gamle fjøset som krever innsats. Takplatene på fjøset er av eternitt, og de har for lengst passert sin forventede levetid.

- Hastesak

- Vi måtte ta en hastesak i fjor høst. Takplatene begynte å smuldre opp, så vi skiftet taket på en del som vender inn mot tunet. Vi la på bølgeblikk. Det er det vernemyndighetene vil vi skal legge på, forteller Anna Marie Ree Moan i leksvik Historie- og Museumslag.

Anna Marie Ree Moan.

Trenger mye penger

Summen det vil koste å legge nytt tak på hele det gamle fjøset, hvor den sørligste delen stammer fra 1744, er kalkulert til 560 000 kroner. Da er dugnadsinnsatsen medregnet.

- Vi har også søkt Kulturminnefondet om støtte i tillegg til den summen vi har fått innvilget fra Stiftelsen UNI. Vi venter på svar fra Kulturminnefondet. Vi har ikke råd til å gå i gang med resten av taket før vi vet vi får penger, sier Ree Moan.

Ikke fredet

Låna og hageanlegget er fredet etter Kulturminneloven.Fjøset er ikke fredet.

Ner-Killingberg er tenkt som arena for den planlagte teateroppsetningen om «Operasjon Oleander».