I slutten av oktober fattet Ørland kommunestyre vedtak om å legge ut bygginga av flerbrukshallen Ørland Arena på anbud. Anbudskonkurransen skal utlyses innenfor en samlet kostnadsramme på 100 millioner kroner.

Dette skal hallen inneholde

I de ferske skissene fra arkitektfirmaet Sørli Arkitekter AS får man en smakebit på hvordan idrettshallen, som skal bygges på tomta mellom Ørland ungdomsskole og Ørlandshallen på Brekstad, blir seende ut. Total størrelse på storstua er beregnet til 6738 kvadratmeter.

Hallen skal huse følgende fasiliteter:

  • Tre spilleflater tilpasset ulike typer idrett

  • To 60-meters løpebaner

  • To mindre treningsrom

  • Spinningsal

  • Styrkerom på ca. 250 kvadratmeter

  • Klatretårn

  • To squashrom

  • Golfsimulatorrom

  • Vrimeareal

Full av lovord

Leder for prosjektgruppa og finansgruppa for Ørland Arena, varaordfører Finn Olav Odde (Sp), er full av lovord om det lokale næringslivet, og forteller at han blitt møtt med stor velvilje i arbeidet med å skaffe sponsormidler. Totalt er det kommet inn 25 millioner kroner fra private sponsorer.

- Næringslivet støtter oss, og velger å prioritere barneidretten med sponsormidlene sine. Det er helt fantastisk, sier Odde.

Disse midlene er sentrale for å få redusert eller fjernet den omstridte halleien, som i finansgruppas rapport ble foreslått til å ligge på 250 kroner per time tidligere i år.

Ørland Sparebank Arena

Odde har selv jobbet tett opp mot sponsorene, og så langt er rettighetene til to av tre spilleflater solgt: Grøntvedt Pelagic og Ørland Eiendom (Libra Shopping) har kjøpt en spilleflate hver til fem millioner kroner.

Ørland Sparebank har kjøpt rettighetene til navnet på hallen, som etter all formodning blir hetende Ørland Sparebank Arena, for 10 millioner kroner.

- Vi har snart solgt alle rommene i hallen, som spinningsalen og squashrommene. Vi har til og med solgt parkeringsplassen til Fosen Transport, forteller Odde.

Momskompensasjon

Når det første spadestikket skal tas er enda uvisst, men Odde håper han kan invitere ørlendingene til ei storstilt åpning i januar 2018.

Hvordan hallen skal driftes er foreløpig ikke avgjort, men for å skåne lokale lag og foreninger mest mulig mener Odde det er gunstig å droppe halleie, og i stedet benytte seg av ekstra momskompensasjonsmidler.

- Det er skissert at det skal komme inn 750.000 kroner årlig fra lokale lag og foreninger over seks år. Men dersom vi leier ut hallen gratis, vil dette utløse fem millioner kroner i ekstra momskompensasjon fra staten, sier Odde og peker på at 750.000 ganger seks er lik 4,5 millioner kroner.

Splittet

Mens det har vært bred politisk enighet om at kommunen trenger en ny idrettshall og flere spilleflater i årene som kommer, har posisjonspartiene og opposisjonspartiene i Ørland vært splittet om når hallen bør realiseres. Opposisjonen ved SV og Ap har fremmet forslag om å utsette bygginga til 2019, uten at de fikk støtte for det.

Nå som kommunestyret har fattet vedtak om at prosjektet skal ut på anbud håper Odde at hele kommunen kan se hvilke muligheter en slik hall fører med seg.

- Vi må jobbe sammen for å få det til. Dette er ikke en hall bare for fotball og håndball, men for alle. Derfor kaller jeg det for mulighetenes arena, sier han entusiastisk.