I hvert fall hvis vi skal tro flere av rektorene på Fosen.

Fraværsgrensa som ble innført fra og med dette skoleåret medfører at mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag kan bety at elever i videregående skole kan miste standpunktkarakteren sin.

Har en effekt

Innstrammingene, som først og fremst er myntet på «skulking», har vært svært omstridte blant elever over hele landet, også her på Fosen.

Les Hanna Meyers (16) innlegg om hvorfor hun er kritisk til fraværsgrensa her.

Men en knapp måned i skoleåret er det imidlertid ingen tvil om at innstrammingene har hatt en effekt på fraværet.

Treffsikker

- Vi ser en markant nedgang i fraværet, og det er helt klart på grunn av fraværsgrensa. Under et rektormøte kom det fram at dette er tendensen ved samtlige skoler i fylket, sier rektor Arild Ofstad ved Rissa videregående skole.

Han presiserer at Rissa-skolen fra før hadde en lav andel fravær.

- Selv om vi har hatt lite fravær tidligere, er det nok enkelte elever som kanskje har tatt litt lett på det. Målsetninga med denne regelen var jo nettopp å få vekk skulkinga, og det har den lyktes med, sier Ofstad.

Fulle klasser

Innstrammingene merkes også på fraværet ved Fosen videregående skole.

- Vi ser at det er mindre fravær nå enn før. Lærerne rapporterer om fulle klasser i større grad enn tidligere, opplyser rektor Maia Revdal.

Fraværsgrensa har fått mye kritikk for ikke å ta nok hensyn til elever som av særlig psykiske årsaker sliter med å komme på skolen. Her er Revdal tydelig på at det ikke finnes noen regel uten unntak.

Må ha dokumentasjon

- Rektor kan utøve skjønn i tilfeller der fraværet er under 15 prosent. Elever med helseutfordringer kan også unntas fra regelen dersom de har dokumentasjon fra eksempelvis lege, sier Revdal.

Hun peker også på at fravær blant annet tilknyttet dåp, bryllup, begravelser, omsorgsoppgaver i hjemmet, tillitsverv og tannlegebesøk regnes som gyldig fravær dersom dokumentasjon framskaffes.