Onsdag var alle ordførere og rådmenn i Nord-Trøndelag samlet til et dialogmøte om nærpolitireformen, i regi av Nord-Trøndelag politidistrikt på Steinkjer.

Her fikk de presentert forslag til hvordan politistrukturen i regionen skal se ut i framtida. I diskusjonsgrunnlaget er det lagt opp til 7 tjenesteenheter i Trøndelag totalt, samt 13 tjenestesteder.

Kritisk til nedleggelser

Fosen med kommunene Osen, Roan, Åfjord, Ørland, Bjugn, Rissa og Leksvik er foreslått som én tjenesteenhet med ett tjenestested på Brekstad.

Varaordfører Bjørnar Buhaug (Sp) representerte Leksvik under møtet, og ytret sine bekymringer rundt at halvøya kun får ett tjenestested.

- For oss i Leksvik ser ikke dette så veldig heldig ut. Vi ønsker å beholde et tjenestested i det som blir nye Indre Fosen kommune, sier Buhaug til Fosna-Folket.

Han er dessuten kritisk til lokaliseringen av det som i forslaget er tenkt å være Fosens eneste tjenestested.

- Geografisk utkant

- Det er ikke ei god løsning for oss at hovedkontoret blir på Brekstad. Det betyr lange avstander dersom det er behov for umiddelbar hjelp, sier Buhaug og viser til politiets egne kriterier om at 90 prosent av innbyggerne i en tjenesteenhet skal ha maksimalt 45 minutters kjørevei til nærmeste politikontor.

- Lokaliseringsdebatter er uheldige. Men kartet viser at Ørland er en geografisk utkant. Det finnes andre gode alternativer, eksempelvis Rissa, mener Buhaug.

Buhaug får støtte fra Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (H), som var i møte med Fosen næringsråd under onsdagens møte på Steinkjer.

- Det er grunn til bekymring. Å ha et politi med lokalkunnskap og tilstedeværelse er viktig både for forebygging og faktisk kriminalitet, sier han.

Saghaug mener i likhet med sin varaordfører at Rissa kan være velegnet som politiets tjenestested på Fosen.

Lydhøre

I tillegg til orientering rundt forslag til nye tjenesteenheter, var det en også en gjennomgang av prosessen videre under møtet.

Buhaug beskriver møtet som konstruktivt, og opplever at politiet forsøker å være lydhøre ovenfor kommunene.

- Politiet var ærlige og tydelige. Jeg opplever at de forsøker å gjøre det beste ut av de rammene som er blitt satt, sier han.

- Reformen i seg selv stiller jeg derimot spørsmålstegn ved, legger han til.

I tiden framover er det lagt opp til at kommunene skal kunne komme med sine innspill rundt forslaget som foreligger.

- Vi kommer til å kjempe for et tjenestested i den nye kommunen vår, og det har vi gode argumenter for. Jeg frykter at det kan bli vanskelig, men vi skal stå på, sier Buhaug.