NB! Verftet slår seg selv konkurs. Les mer her.

- Vi håper at møtet skal føre til at Boas kansellering av kontrakten opphører. Vi velger å være optimister. Kontrakten er særdeles viktig for verftet i Rissa, sier konsernsjef i Noryards Ivar Hanson til Fosna-Folket.

Det er den ukrainske milliardæren Kostjantin Zjevago, som eier Calexco som igjen eier Noryards, som personlig forhandler på telefon med eierne av Boa IMR i dag.

Skrog i Tyrkia

25. september kom nyheten om at Boa IMR hadde kansellert kontrakten til en verdi av 700 millioner kroner. Kontrakten gjelder bygging av et miljøvennlig offshorefartøy. Byggingen av skroget foregår i Tyrkia, og er foreløpig satt på vent. Fartøyet skulle etter planen ankomme Rissa-verftet sommeren neste år for utrusting. Eierne av Boa IMR og de ukrainske eierne av Noryards har de siste ukene vært i en dialog med sikte på å finne en løsning. Så langt opprettholdes kanselleringen.

Nå kan det altså gå mot en avklaring i dag. Dersom kontrakten blir skrinlagt for godt, vil det i praksis bety at Rissa-verftet står helt uten oppdrag fremover i tid. En løsning vil imidlertid bety full aktivitet i hvert fall fra sommeren 2016. I 700-millionerskontrakten ligger det også to oppsjoner på bygging av ytterligere to offshorefartøy. Det er ikke klart om disse prosjektene blir gjennomført.

Noryards Fosen jobber også med å fylle hullet frem mot neste sommer med arbeid. Prosjekter innen ro-ro-, ropax-, cruise- og ekspedisjonscruise-markedet er her aktuelt.

Fikk ikke lønn

Etter at 127 ansatte ble oppsagt ved verftet i månedsskiftet april-mai i år, er det nå om lag 70 arbeidere igjen ved verftet. Adressa.no skriver i dag at de ansatte ikke har fått utbetalt lønn i helga.

- Det er månedslønnen for oktober de ansatte ikke har fått utbetalt. Når vi startet på et 700-millionersprosjekt, er det en stor organisasjon som settes i sving. Det er store kostander som skal dekkes. Når prosjektet plutselig blir kansellert, stopper betalingsstrømmen fra de som har bestilt båten (Boa, red.anm.). Dette er årsaken til at de ansatte ikke har fått lønn. I helga har vår eier Kostjantin Zjevago selv lagt penger på bordet for å betale lønn til de ansatte. Pengene kom inn på vår konto mandag, men vi venter på et «go» før pengene kan betales ut. Vår eier ønsker først å forsøke å komme til en enighet med Boa-eierne slik at kontrakten reddes. Vi håper dette er løst i løpet av morgendagen, forklarer konsernsjef Hanson i Noryards.

- Klokka tikker

Han sier det er sterkt beklagelig at de ansatte ved Rissa-verftet ikke har fått utbetalt lønn.

- Dette er ekstremt uheldig.

- Er telefonmøtet i dag ett siste forsøk på å stanse kanselleringen av prosjektet?

- De må bli enige. Klokka tikker og vi har ikke all verdens tid.

- Hva blir konsekvensen for Rissa-verftet dersom 700-millionerskontrakten ikke reddes?

- Det er for tidlig å si. Vi jobber også med andre prosjekter for Noryards Fosen. Umiddelbart etter telefonmøtet mellom eierne i dag, vil det bli holdt et styremøte. Der vil eventuelle konsekvenser for Rissa-verftet bli diskutert. Jeg skal ikke legge skjul på at når et så stort prosjekt plutselig stopper opp, har det en dramatisk effekt for økonomien til Fosen-verftet, sier konsernsjef Hanson.